Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Foto: BoBo
Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Foto: BoBo

Kljub pravnomočni obsodbi namreč še obstajajo pravna sredstva za izpodbijanje sodbe. Zahteva za varstvo zakonitosti se lahko poda zaradi kršitve kazenskega zakona, zaradi bistvenih ali drugih kršitev določb kazenskega postopka, če so te kršitve vplivale na zakonitost sodne odločbe.

Poročali smo, da je višje sodišče v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo v tej zadevi, s katero sta slikar Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan pravnomočno obsojena.

Danijel Planinšec, ki v času pritožbe na drugostopenjsko sodišče še ni bil Cekutov zagovornik, je dejal, da ga je sodba višjega sodišča presenetila. Vsebine sodbe še ni preučil in je ni želel podrobneje komentirati, a pritožbo je vseeno že napovedal.

Odločitve višjega sodišča prav tako ni želel komentirati Janez Hočevar, zagovornik Zupana, saj njegov klient še ni dobil sodbe.

Na tožilstvu zadovoljni
Danes so se sicer na sodbo odzvali tudi na tožilstvu. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je izrazil zadovoljstvo, da je tudi sodba v zadevi Patria II postala pravnomočna.

Ob tem pa dodal, da je njegovo zadovoljstvo še toliko večje, ker se je v zadevi Patria I na začetku postopka pred sodiščem neresnično zatrjevalo, da sploh ne poteka noben postopek proti že takrat osumljenim storilcem v kazenskem postopku.

Zaporne in denarne kazni
Cekuta bo sicer moral skladno s sodbo višjega sodišča v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan pa dve leti in pol. Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja.

Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen - Zupanu 15.000 in Cekuti 30.000 evrov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.