Tokrat bo ustavno sodišče opravilo preliminarno glasovanje, a nanj sodniki pri dokončnem glasovanju ne bodo vezani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tokrat bo ustavno sodišče opravilo preliminarno glasovanje, a nanj sodniki pri dokončnem glasovanju ne bodo vezani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ustavno sodišče o zadevah odloča absolutno prednostno. V četrtek bo, sodeč po objavljenem dnevnem redu, obravnavalo ustavne pritožbe Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča ter odvzem Janševega poslanskega mandata in zakon o poslancih.

Obravnava je preliminarna, kar pomeni, da odločitev še ne bo dokončna. Po poslovniku se lahko ustavni sodnik vzdrži preliminarnega glasovanja. Pri dokončnem glasovanju na preliminarno odločitev ni vezan.

Ljubljansko okrajno sodišče je 5. junija 2013 predsednika SDS-a Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Po neuspeli pritožbi na višjem sodišču in zavrnjeni zahtevi za varstvo zakonitosti se je trojica obrnila na zadnjo mogočo pravno institucijo doma, na ustavno sodišče.

Janša na prostosti
Ustavno sodišče je decembra lani soglasno ugodilo Janševemu predlogu, naj do končne odločitve o pritožbi začasno zadrži izvršitev sodbe. Janša je tako še isti dan zapustil Dob, kjer je na odprtem oddelku od 20. junija lani prestajal dveletno zaporno kazen. Ustavni sodniki pa so februarja zavrnili Krkovičev in Črnkovičev predlog za zadržanje izvrševanja zaporne kazni, tako da za zdaj ostajata v zaporu.

Poslanci mandat vzeli, sodišče ga začasno vrnilo
Janša na ustavnem sodišču izpodbija tudi odvzem poslanskega mandata. DZ je namreč oktobra lani ugotovil, da mu je po zakonu o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe prenehal poslanski mandat. Ustavno sodišče je nato novembra lani sprejelo Janševo pritožbo in do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se je Janša vsaj začasno vrnil v poslanske klopi. Ustavno sodišče je tedaj sklenilo, da bo vsebinsko presojalo tudi ustavnost zakona o poslancih, ki je bil podlaga za prenehanje mandata.