Tožba se vrti okoli procesa Patria in škode, ki naj bi ga povzročil stranki. Foto: BoBo

Na sodišču je stranka SDS od države zahtevala skoraj 900.000 evrov zaradi škode, ki naj bi jo stranki povzročil proces Patria pred volitvami 2014.

Maja 2018 je ljubljansko okrožno sodišče odškodninsko tožbo v celoti zavrnilo. SDS je od države zahteval 886.257 evrov zaradi škode, ki naj bi jo proces Patria povzročil, med drugim zaradi vpliva na parlamentarne volitve leta 2014. Sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni bil podan.

Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo predsednika SDS-a Janeza Janše na dve leti zapora zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

Prvostopenjsko sodišče je obravnavo po vsega dveh narokih končalo marca 2018. Še pred tem je zavrnilo večino dokaznih predlogov. Na obravnavi je bil edini zaslišani Janša, ki je dejal, da je škoda, ki je bila s procesom Patria povzročena SDS-u, velika in težko izmerljiva. Po njegovi oceni do procesa sploh ne bi smelo priti in tudi ne bi prišlo, če bi tožilci in sodniki ravnali zakonito.

Pri opisu škode, ki naj bi SDS-u nastala z nezakonitimi ravnanji sodnikov in tožilcev, je Janša navedel, da je imelo sojenje neposreden vpliv tako na volitve leta 2011 kot leta 2014, saj da so vsi dogodki, povezani s procesom Patria, usklajeno potekali v času, ko se je pripravljala volilna kampanja in volitve.