Afera Patria je izbruhnila pred volitvami leta 2008 in še skoraj deset let pozneje odmeva po sodiščih. Foto: EPA
Afera Patria je izbruhnila pred volitvami leta 2008 in še skoraj deset let pozneje odmeva po sodiščih. Foto: EPA
Branka Zobec Hrastar
Branka Zobec Hrastar je spisala obtožni predlog v zadevi Patria, danes pa ni več tožilka. Foto: MMC RTV SLO
Matoz Janša
Matoz in Janša sta bila oproščena v postopku, ki je stekel na podlagi ovadbe Zobec Hrastarjeve. Foto: BoBo
SDS zaradi Patrie toži državo

886.257 evrov odškodnine zaradi sojenja v zadevi Patria, saj meni, da je bila stranki škoda povzročena namerno. Tudi na prvem naroku glavne obravnave je država zahtevek zavrnila.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je potekal prvi narok glavne obravnave v tožbi SDS-a proti državi. Odvetnik politične stranke Franci Matoz je podal nekatere dodatne dokazne predloge. Kot dokaz, da je bila škoda povzročena namerno in ne iz malomarnosti, je navedel, da je bilo v sodbah ljubljanskega okrožnega in višjega sodišča ugotovljeno, da je tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je vložila obtožni predlog v zadevi Patria, v predlogu "zapisala neresnico in priredila dokaz", kar po Matozovih besedah kaže, da je ravnala v nasprotju z dolžnim ravnanjem in pooblastili. Za kateri sodbi gre, Matoz ni podrobneje navedel, najverjetneje pa gre za odločitvi okrajnega in višjega sodišča iz let 2015 in 2016, s katerima sta bila predsednik SDS-a Janez Janša in Matoz oproščena krive ovadbe Zobec Hrastarjeve.

Da je bila škoda v sojenju v zadevi Patria narejena namerno, po besedah Matoza dokazuje tudi domnevno dejstvo, da je predsednik senata višjega sodišča, ki je obravnaval eno izmed pritožb v omenjeni zadevi, višji sodnik Milan Štrukelj povedal Jožetu Razpotniku, da je bila pritožba zavrnjena, ker je za to dobil ukaz "z vrha". Zato je Matoz tokrat dodatno predlagal zaslišanje Razpotnika in Toneta Krkoviča, ki mu je Razpotnik povedal za Štrukljevo izpovedbo.

Dodatno je Matoz predlagal zaslišanje zakoncev Radovana in Mire Marvin, ki bosta po njegovih besedah izpovedala, kako je takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša nekemu kolegu na javnem kraju razlagal, da je treba Janšo "sfukati". Oba naj bi svoje pričanje tudi notarsko overila.

Masleševo samoimenovanje
V SDS-u kot dokaz, da je bila celotna zadeva vodena v smeri, da Janšo obsodijo, vidijo tudi takratno odločitev Masleše, da se imenuje za predsednika senata, ki je odločal o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper obsodilno sodbo. Po Matozovih besedah je bila takšna odločitev izvedena mimo pravil sodnega reda, kar je po njegovih navedbah ugotovilo tudi ustavno sodišče, ko je v odločbi, s katero je razveljavilo obsodilno sodbo, zapisalo, da Masleša ne bi smel predsedovati senatu in bi se moral iz odločanja izločiti.

V SDS-u poleg danes omenjenih in še nekaterih drugih prič predlagajo še zaslišanje nekaterih pravnikov, ki so opozarjali na nepravilnosti v procesu - Matevža Krivica, Klemna Jakliča in Mateja Avblja.

Ker so bili predloženi nekateri novi dokazni predlogi, je ljubljansko okrožno sodišče pravobranilstvu odobrilo 15-dnevni rok, da odgovori nanje. Tako predsednika Janše niso zaslišali, pač pa ga bodo 13. decembra.

SDS odškodnino od države zahteva zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve leta 2014. Ob tem v SDS-u predlagajo pravobranilstvu, da odškodnino izterja od Zobec Hrastarjeve, Andreja Ferlinca, Masleše, Barbare Klajnšek in drugih sodnikov in tožilcev v zadevi Patria.

Vročevanje sodnega paketa Janši
Po odhodu iz sodne dvorane je Janšo pričakal sodni vročevalec, ki mu je hotel izročiti večji sodni paket, a ga je Janša zavrnil.

Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so nato sporočili, da Janši popoldne na delovnem mestu v državnem zboru vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Kot so navedli, so jo vročili na način, kot ga določa zakon o pravdnem postopku, ta pa dopušča tudi izročitev drugemu zaposlenemu na tem delovnem mestu.



SDS zaradi Patrie toži državo