Jani Božič je bil obsojen na pet mesecev zapora pogojno, ker je v DZ fotografiral sporočilo SMS, namenjeno Alenki Bratušek. Foto: BoBo
Jani Božič je bil obsojen na pet mesecev zapora pogojno, ker je v DZ fotografiral sporočilo SMS, namenjeno Alenki Bratušek. Foto: BoBo

Tožilstvo je trdilo, da se je Božič zavedal, da ravna protipravno in krši tajnost občil, medtem ko je Božičev odvetnik Radovan Cerjak odločitev sodišča označil za absurdno.

Pravi, da je v pravilih za delo predstavnikov medijev v DZ-ju prepovedano bližnje snemanje gradiv na klopeh oz. v klopi, "a v tem primeru je šlo za posnetek celotne Alenke Bratušek, a danes tehnika pač omogoča, da to približaš," je povedal Cerjak, ki je prepričan, da Božič ni kršil pravil.

Po poročanju Reporterja, je Božič fotografijo sporočila, ki ga je Bratuškova dobila ob izvolitvi za predsednico vlade, objavil na svojem spletnem portalu, s čimer naj bi posegel v njeno zasebnost. Ovadbo so podale pristojne službe DZ-ja.

Sodišče je razsodbo izreklo ob Božičevi odsotnosti, saj je ta v Londonu in za odzive je nedosegljiv.

ZNP: Poteptana svoboda tiska
Na razsodbo so se odzvali v Združenju novinarjev in publicistov. "Akreditiran fotoreporter v državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl."

Vsebina telefonskega sporočila, ki ga je Božič po navedbah ZNP-ja posnel naključno, je bila po njihovem mnenju v javnem interesu, saj naj bi bilo razvidno, da je Bratuškova dobila čestitko za izvolitev 20 minut pred glasovanjem.

"Sodba sporna in skrb vzbujajoča"
Kritično se je odzval tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik, ki je opozoril, da je kazensko preganjanje novinarjev s strani politike problematično s stališča varovanja ustavne pravice do svobode govora, ustvarja ozračje strahu in samocenzure. Obsodilna sodba in pogojna kazen v zadevi Janija Božiča sta za demokratično družbo sporni in skrb vzbujajoči, mora pa novinar, ko poseže v komunikacijsko zasebnost javne osebe, natančno utemeljiti javni interes, dodaja Stepišnik za spletni Večer.