Pet ponaredkov Pabla Picassa so ponarejevalci želeli prodati za 10 milijonov evrov. Foto: Policija
Pet ponaredkov Pabla Picassa so ponarejevalci želeli prodati za 10 milijonov evrov. Foto: Policija
Razkrinkali ponarejevalce umetnin

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju ljubljanske kriminalistične policije Valter Zrinski je pojasnil, da je avstrijska policija v začetku letošnjega leta začela kriminalistično preiskavo sumov kaznivih dejanj prodaje ponarejenih umetniških del Pabla Picassa, ki jih je za več milijonov evrov prodajala omenjena kriminalna združba. Kriminalistična preiskava je pokazala, da so osumljenci izdelali tudi prodajni katalog z umetniškimi slikami Pabla Picassa v skupni vrednosti 72 milijonov evrov.

Konec julija so na Dunaju odvzeli prostost šestim osumljencem, avstrijska policija pa je zasegla 14 ponarejenih slik Picassa in več drugih predmetov, ki se nanašajo na zasežene slike. (o umetnikih, življenjepisi slikarjev ter kdaj in kje so naslikali slike.) Vse zasežene slike so bile podpisane, na zadnji strani pa so bili rokopisi o potrditvi pristnosti s podpisom Clauda Ruiza-Picassa in več pečatov znanih galerij.

V nadaljevanju preiskave so kriminalisti ljubljanske policijske uprave pri slovenskem državljanu iz okolice Ljubljane med hišno preiskavo zasegli 66 del svetovno znanih umetnikov (poleg del Picassa še dela Klimta, Moneta, Kandinskega ...), za katere je obstajal sum, da gre za ponaredke. Poleg slik so bili najdeni in zaseženi še osnutki slik in kopija oz. osnutek prodajnega kataloga.

Razkrinkali ponarejevalce umetnin