Eden vidnejših članov petkovih protivladnih kolesarjev Jaša Jenull ni bil prvič tarča napadov Urbana Purgarja. 25. junija po protivladnem protestu je Purgar Jenulla pljunil v obraz in mu grozil s fizičnim nasiljem. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Eden vidnejših članov petkovih protivladnih kolesarjev Jaša Jenull ni bil prvič tarča napadov Urbana Purgarja. 25. junija po protivladnem protestu je Purgar Jenulla pljunil v obraz in mu grozil s fizičnim nasiljem. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Grožnja Urbana Purgarja, predsednika Društva za tradicionalne vrednote, na Twitterju. Foto: Twitter/zajem zaslona
Grožnja Urbana Purgarja, predsednika Društva za tradicionalne vrednote, na Twitterju. Foto: Twitter/zajem zaslona

Dejstvo, da je Urban Purgar prišel pred zasebno domovanje Jaše Jenulla, tam fotografiral domofon in potem na Tviterju objavil sliko s pripisom o "končanju po hitrem postopku", je povsem neposredna grožnja, so opozorili v Protestni ljudski skupščini in v ponedeljkovem sporočilu za javnost dodali, da sploh ne gre za prvo Purgarjevo grožnjo oz. napad na Jenulla. Purgar je namreč po protivladnem petkovem protestu 25. junija Jenulla pljunil v obraz in mu grozil s fizičnim nasiljem. Jenull je tudi takrat napad in grožnje prijavil policiji, so sporočili.

Sorodna novica Odgovorni urednik NTA-ja zapisal, da je Hitler heroj, ostre obsodbe

Na policiji za zdaj brez komentarja

Na Policijski upravi Ljubljana prejema prijave ali tega, kako jo obravnavajo, niso mogli pojasniti zaradi varstva osebnih podatkov.

Purgar, ki je član samooklicanih rumenih jopičev, je že v ponedeljek na Twitterju policiji "pred kakšno nesmiselno kazensko ovadbo" sporočil svoj pogled in med drugim zapisal, da "levi z ljudskimi skupščinami rušijo ustavno ureditev Slovenije, mi ne".

Neonacizem v javnem interesu?

Purgar se med drugim predstavlja tudi kot odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije, ki jo je ustanovitelj Aleš Ernecl označil za "fašistični medij", in predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki mu je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija podelilo status organizacije v javnem interesu. Poleg tega pa je tudi član samooklicanih rumenih jopičev, za katere je znano, da imajo tesne povezave s slovenskimi neonacističnimi skupinami. Purgar je na Tviterju med drugim zapisal, da je bil Hitler heroj, nacisti pa junaki. Ko se je usul plaz ogorčenja v javnosti, je nato dejal, da je le provociral.

Urban Purgar:
Urban Purgar: "Hitler je heroj". Pozneje je dejal, da je zgolj provociral. Foto: Twitter/zajem zaslona

Urban Purgar se je zapletel v spor tudi s podpredsednikom vlade Matejem Toninom, ki mu je zaradi podpore odvzemu statusa Društvu za tradicionalne vrednote zagrozil, da bo razkril domnevne nečednosti stranke NSi. V protestni ljudski skupščini se zato sprašujejo, ali "so to tradicionalne vrednote, ki so v interesu javnosti, Vaska Simonitija in Ministrstva za kulturo".

"Prav tako k odgovornosti in komentarju pozivamo politike, ki so te ljudi oklicali za bisere, jih javno zagovarjali in jim dajali nasvete, ter ministrstvo za kulturo, ki jim je zagotovilo možnost brezplačnega najema državnih prostorov in prejemanja deleža dohodnine? Ali pa živimo v novi normalnosti, kjer tovrstne grožnje uradnega zastopnika organizacije v javnem interesu niso niti vredne omembe?" so v sporočilu za javnost še zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Sorodna novica Alternativna proslava: "Dobrodošli vsi na praznik ljudstva, na praznik upora!"

Hojsovi "biseri in svinje"

Sorodna novica Olaj: Ukrepanje zoper rumene jopiče zahteva jasne odgovore. Hojs: Policija pripravlja poročilo.

Samooklicani rumeni jopiči so namreč že večkrat prišli na protivladne proteste, na katerih je bil med govorniki tudi Jenull. Junija so prišli na alternativno protestniško proslavo na Prešernovem trgu, kjer je prišlo do konflikta s preostalimi udeleženci in jih je zato odstranila policija. Takrat je minister za notranje zadeve Aleš Hojs na Twitterju zapisal, da so po njegovem mnenju tja šli brez potrebe, saj bi lahko državni praznik 25. junija "kulturno proslavljali na Trgu republike". "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti," je dodal.

Generalni direktor policije Anton Olaj pa je takoj nato zaradi ukrepanja proti "rumenim jopičem" zahteval obsežno preiskavo, ki je rezultirala v opominu pred odpovedjo vodilnim na Policijski upravi Ljubljana. Policijski sindikalisti so dejali, da je šlo za nevaren precedens in pritisk politike na policijsko operativo.

Minister Hojs je danes v oddaji na N1 napovedal, da bo v sredo zaslišan na kriminalistični policiji zaradi tvita o “svinjah in biserih”.

Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu kot novinar Nacionalne tiskovne agencije, ki jo je ustanovitelj Aleš Ernecl označil za
Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu kot novinar Nacionalne tiskovne agencije, ki jo je ustanovitelj Aleš Ernecl označil za "fašistični medij". Foto: BoBo/Srdjan Živulović