Črna kronika

Poudarki

  • Predobravnavnega naroka so se udeležili tudi svojci umrlih v balonarski nesreči
Balonarska nesreča
Pilot balona, ki je svoj polet sklenil v najhujši balonarski nesreči pri nas, ne priznava krivde za nesrečo. Foto: BoBo
VIDEO
Pilot balona zavrnil krivdo

Dodaj v

Pilot balona ne priznava krivde za nesrečo na Ljubljanskem barju

Miru Kolencu tožilstvo očita povzročitev splošne nevarnosti
23. november 2015 ob 13:46,
zadnji poseg: 23. november 2015 ob 17:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pilot balona, ki je pred tremi leti doživel najhujšo balonarsko nesrečo pri nas, na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, zato ga čaka sojenje.

Tožilstvo Miru Kolencu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za katerega je zagroženih do deset let zaporne kazni. Kolenc je bil pilot balona, ki je pred tremi leti pri pristajanju zagorel. Na balonu je bilo 32 potnikov, šest jih nesreče ni preživelo, drugi pa so se poškodovali.

Po nesreči je služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov sprožila preiskavo. V svojem poročilu je kot neposredni vzrok nesreče navedla napačno tehniko pilotiranja v pristajalni fazi, dodatno pa je pilotu očitala pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo poleta, neupoštevanje vremenskih razmer in neupoštevanje veljavnih predpisov, med njimi tudi kršitve nekaterih členov zakona o letalstvu.

Več o današnjem dogajanju v Dnevniku TVS ob 19. uri.

Tožilstvo je na podlagi teh ugotovitev Kolenca obtožilo kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, vendar Kolenc na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, poroča novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar. Kolenc obenem tudi ne priznava nobenega izmed dejstev, navedenih v obtožnici. Na narok so prišli tudi sorodniki umrlih v nesreči, ki skupno zahtevajo več deset tisoč evrov odškodnin.

Kolencu v primeru obsodbe grozi do deset let zapora, tožilstvo pa je v primeru priznanja krivde predlagalo šest let zapora.

Obramba: Kolenc je omedlel
Zagovornik Kolenca Boris Grobelnik je predlagal vpogled v Kolenčevo zdravstveno dokumentacijo in potek njegovega zdravljenja, saj se je v nesreči tudi sam poškodoval. Obramba namreč želi dokazati, da je Kolenc med nesrečo omedlel.

Obenem želi obramba zaslišati tudi tujega izvedenca letalske stroke, saj v Sloveniji tovrstnih strokovnjakov ni. Grobelnik je po naroku dejal, da so poročilo delali strokovnjaki, ki niso "ne vem kakšni izvedenci, ampak javni delavci na ministrstvu, ki imajo izkušnje". Obramba pa bi dodatno zaslišala tudi izvedenca meteorološke stroke, ki bo povedal, kakšna je bila vremenska napoved za dan nesreče.

Grobelnik je izpostavil, da je Kolenc še pred poletom preverjal vremensko napoved, kar je mogoče dokazati s pregledom njegovega telefona, ki so ga po nesreči zasegli policisti. Obramba namreč želi dokazati, da tistega jutra ni bilo pričakovati poslabšanja vremena.

Tožilstvo meni, da so predlogi obrambe nepotrebni, prav tako pa se jim ne zdi na mestu nezaupanje v slovenske strokovnjake.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
pepieinschlag
# 23.11.2015 ob 14:01
Svojcem sožalje, neke vrste žrtev pa je tudi pilot. Čeprav se sam ob napovedi prihajajočega slabega vremena (neviht) tudi peš na Šmarno goro ne bi napotil.

Saj je bilo že skoraj vse povedano, pa vendar je škoda, da od takrat na slovenskem nebu nisem več videl balona. Letajo jadralni padalci, zmajarji, base-jumperji, balonov pa ni?
Imel sem srečo, da sem že pred tem z balonom letel in bilo je nepopisno doživetje.
Vedno znova bi še šel, kadarkoli.
Edini glasnejši zvok je piš gorilnika, kadar se balon dviguje, drugače pa en sam užitek. Ne čutiš vetra (potuješ z isto hitrostjo), ni mrzlo (nad tabo je nekaj sto kubikov vročega zraka), če postane dolgčas, pilot balon dvigne tako visoko, da sem videl praktično vso Slovenijo (Julijce, Kamniške, Snežnik, Gorjance) ali pa ga je spustil tako nizko, da smo z dnom košare božali vrhove smrek in se pogovarjali z ljudmi pod nami…
Steffy
# 23.11.2015 ob 14:32
Grešni kozel. Vnaprej je jasno, da ga bodo obsodili, da bo za zgled drugim.

Samo predstavljajte si, kakšen je SLO pravosodni sistem: nesreča se je zgodila 2012. ....zdaj ga čaka sojenje,....u, a že? Po "samo" štirih letih pa že sojenje?

Sodni sistem v SLO je potreben bombe. Revolucionarne.
Im Back
# 23.11.2015 ob 14:06
Pa kaj bluzite. Nesreče se dogajajo, vedno so se, vedno se bodo. Bil je pač splet nesrečnih okoliščin. Tole iskanje kriva za vsako ceno pri takih nesrečah je že prav bolno.
BorisS
# 23.11.2015 ob 15:22
Tega dne sem kampiral v šotoru ob Soči. Pred 7 zjutraj me je zbudil močan veter in sem na Arso preveril radarsko sliko padavin, ki je kazala večjo nevihtno celico iznad vzhodne Italije, ki se je zelo hitro bližala Sloveniji (smer Z - V). Tudi v vremenski napovedi so bila opozorila o nevihti z močnim vetrom. Približno čez 1 uro je nevihta prišla do osrednje Slovenije.
Pilot je odgovoren za življenja potnikov. Pred vsakim poletom je dolžan preveriti vremensko napoved za čas trajanja poleta. Če vremenske napovedi ni preveril, je odgovoren za nesrečo. Če je vremensko napoved preveril, a jo je ignoriral, je prav tako odgovoren za nesrečo.
Ne smemo pozabiti, da je šlo za komercialni polet z veliko potniki in posledično tudi z velikim zaslužkom. Ali je pilota premamil zaslužek in je zavestno ignoriral vremensko napoved, pa ne bomo nikoli zvedeli, ker tega seveda ne bo priznal.
O krivdi oz. odgovornosti za nesrečo pa ne more biti dvoma.
Ejnštajn
# 23.11.2015 ob 14:28
Če je pilot vedel, da je vreme neprimerno za letenje, pa se je vseeno raje odločil tvegat in zaslužit par eur, potem krivda definitivno je.

Če tega ne vemo, je že prav, da se razišče. Konec koncev se je veliko ljudem zaradi nesreče obrnilo življenje na glavo.
jurist
# 23.11.2015 ob 15:16
@ tistim, ki v balonarju vidite žrtev:
- za vsako početje se pričakuje ravnanje povprečno skrbnega človeka. Za dejavnost, ki jo opravljaš kot profesionalec pa posebna skrbnost. Tukaj bo sodišče ugotavljalo (z izvedenci) ali je ravnal s potrebno skrbnostjo ali ne. Gotovo ni želel, da bi kdo umrl ali bil poškodovan. To je dejstvo. Ampak določena dejanja lahko izvirajo iz naše malomarnosti. Kaj pa je malomarnost v takem primeru, če ne to, da ob zavedanju, da vreme ni primerno greš letet? In pri tem s seboj na odgovornost vzameš 30 ljudi. Posledice, ki so nastale so res tragične in težke, ampak kar razbremenit ga zaradi tega krivde je pa totalno absurdno. Primerjat ta let z napovedjo potresa je mešanje hrušk in jabolk. Vremenska opozorila so bila jasna in dana. To bi bilo kvečjemu isto, če bi seizmologi dali opozorilo, da bo potres večje jakosti pa bi nekateri še zmeraj recimo delali na višini...
mile952
# 23.11.2015 ob 14:51
Ne razumem nekaterih, ki trdite, da pilot balona ni kriv. Kriv je za posledice, 6 mrtvih je zelo veliko. Kriv je za nesrečo, ker ni upošteval vremenskih pogojev, v katerih ne bi smel leteti, menda tudi ni imel vseh dovoljenj za opravljanj dejavnosti. Gre za spet nesrečnih naključij, gre pa tudi za načrtno malomarnost, ko je prezrl tudi dejstva, ki jih ne bi smel. Ne bo se mogel izogniti obsodbi. Nihče mu tega ne privošči, vendar so posledice njegove malomarnosti tako hude, da se ob tem ne smemo kar obrniti in zamahniti z roko.
valcek2010
# 23.11.2015 ob 14:21
narava je nepredvidljiva

to je isto tožit seizmologe da niso prai čas v trenutko potresa javili da bo potres
hafiks
# 23.11.2015 ob 23:36
Kako so baloni leteli 15 ali 20 let nazaj ko te vremenske slike niso bile dostopne na mobilnih tel.ali racunalniku.?
roCkY
# 23.11.2015 ob 15:50
BorisS se strinjam.
Sam vsak dan pogledam vreme zjutraj preden gremo ven. Pač nekaj poklicne deformacije, ker smo odvisni od trenutnega stanja in dogajanj v naslednjih dneh. Tisto jutro ob svitu so me domači tumpasto gledali, ko sem rekel da gredo dežne obleke z nami in da bo pestro preden se okoli devete prvič vrnemo domov. Že okoli četrte se je videla na satelitu celica in na radarju padavine. Okoli šestih ni bilo več dvoma kaj prihaja. Ne spomnim pa se več točno kdaj je bila zadeva vidna na ARSO radarju. Ponavadi kombiniram RainAlarm aplikacijo in arso. V RainAlarm včasih avstijski radar, ki ima drugačno kalibracijo popači sliko nad Gorenjsko in severnim delom LJ kotline in je treba posebaj pogledati posamezne radarske slike za realno stanje.

Škoda pa je, da je balonarstvo zaradi nespameti povsem ugasnilo. Pravzaprav je problem, da ni bilo neke organizacije zadaj, ki bi balonarje prizemljila. Tisto nevihto čakat v zraku je bilo zelo nespametno. Precej čudno pa tudi, da nihče od potnikov ni nagnal alarma. Mene tisto jutro v balon ali majhno letalo nebi nihče spravil. No na nosilih bi me lahko v helikopter naložili.
Fritz.si
# 23.11.2015 ob 13:52
Jah, pa ne more biti balonar drugačen od elit. Pri nas pač ni nihče za nič odgovoren in posledično ni za nič kriv. Seveda so bili zraven, ko se je delil denar ampak dajte no, če vam plačajo za to, da opravite neko delo, saj ne morete biti odgovorni za rezultate. Kdo pa je to še videl...
123pepe321
# 23.11.2015 ob 15:31
"Iskanje grešnega kozla tam kjer ga ni."
Pa še kakšen grešen kozel!
Ob času vzleta je pilot lahko pogledal radarsko sliko, ki je jasno kazala nevihtno fronto in njeno hitrost. Gre za množičen umor iz malomarnosti, bolje rečeno iz pohlepa po denarju.
Kapitalizem v vsem svojem sijaju.
martuljek
# 23.11.2015 ob 14:36
Kolikor mi je poznano, je pilot zagrešil celo vrsto hudih prekrškov. Premamila ga je sla po denarju, zato ni upošteval celo vrsto varnostnih pravil. O tem, da sploh ne bi smel leteti, zaradi okvare vida pa nič. Upam, da ni kot Jaklič član politične mafije, ki se ga ne sme obsoditi, kljub dokazljivi krivdi.
Im Back
# 23.11.2015 ob 13:59
Iskanje grešnega kozla tam kjer ga ni.
oliva
# 23.11.2015 ob 14:44
Ampak prav nihče ne sprejme odgovornosti.

Se strinjam, da nesreča ne počiva, vendar ko gre za kaj in koga drugega, pa se terja linč.
Čudni kriteriji.

@pepieinschlag, jaz sem pa tja vidim balon, toliko da me spomni, da jih zadnje čase ni videti in sproži vprašanje, kako to, da je ta balon vendarle v zraku, je kak poseben event, kaj posebnega, da se očitno naredi tudi izjemo...
Branefer
# 23.11.2015 ob 17:25
Itak da ne bo obsojen. Uelkom tu slovenia!
Kristinka
# 23.11.2015 ob 17:00
Pilota sta bila 2. Eden nesreče ni preživel. Kaj pa njegova krivda? Aja, ne more pričat... Pa javno se ga ne more linčat...
Pa še nekaj. Eno je subjektivna, eno pa objektivna odgovornost za nesrečo. In tudi za slednjo bi moral nekdo odgovarjati!!! Takoj po nesreči, ko smo bili prizemljeni praktično vsi, ki uživamo v letenju, pa na kakršnikoli letalni napravi že, se je izkazalo, da marsikakšne stvari niso formalno bile razčiščene na državnem nivoj. Da ni bilo ustreznih pravilnikov, kontrol in varovalk. KDO BO ZA TO ODGOVARJAL? Ali je treba zdaj ves gnev zlit na tega tako zvanega pilota, ki je po nesrečnem spletu okoliščin in hitro prihrumeli nevihti v smrt pognal 6 nesrečnih duš... Ni mu lahko. Tudi sam je pokasiral kar nekaj telesnih poškodb. In ja, se strinjam, da odsedi, v kolilkor se neizpodbitno dokaže, da je soodgovoren za izid. ENAKO PA NAJ VELJA SA VSE OBJEKTIVNO ODGOVORNE...
oliva
# 23.11.2015 ob 14:49
"to je isto tožit seizmologe da niso prai čas v trenutko potresa javili da bo potres"

Isto???

Nekdo je sprejel odločitev in ta življenja v svoje roke in pokasiral.
Skratka, pri tvoji primerjavi nekaj umanjka: DEJANJE konkretnega seizmologa.
nemesis999
# 26.11.2015 ob 14:59
pa o kakšni omedlevici govori grobelnik?gospodje tožilci,saj v nesreči niso vsi umrli,imate žive priče,ali je to res.gotovo bi kdo od 30-ih potnikov opazil njegovo omedlevico!smešni izgovori,ki lahko delujejo samo na butalskem sodišču.res za crknit smešno,slaboumno gospodje tožilci
LjudjeSoOvce
# 25.11.2015 ob 08:30
Baba Tečna: 1Si že slišala za izraz "uboj iz malomarnosti"? Pa še kako je kriv.
trglav
# 25.11.2015 ob 06:28
Njega razumem, da trdi, da ni kriv! Vendar, če boga ni, potem je lahko kriv on, oz. poleg njega še njegov nadrejeni, če mu je, ne dovolj izkušenemu, dovolil polet in tu je pika! Žal drugače ne gre! Že balonarstvu je bilo narejena velika škoda, da o mrtvih in vseh prizadetih niti ne govorimo! Naj sodišče razmisli o vseh aspektih, on sam pa tudi.
roCkY
# 24.11.2015 ob 10:52
@hafix
Do dobe interneta je bilo tveganje sprejemljivo, ker ni bilo možno spremlajti neviht v realnem času. Sedaj ni. Odkar je G2 mobilna se radarsko, satelitsko sliko, sliko strel,... za male denarje spremlja z nekaj minurnim zamikom praktično kjerkoli.
To nekateri že leta uporabljamo za organizacijo dela na tleh zunaj. Toliko bolj pa bi morali to prakticirati tisti, ki vozijo ljudi po zraku.
Stvari so šle zelo narobe. In nikakor ni bilo nujno, da je bilo tako. Če bi bilo 15 let prej bi bilo povsem drugače.
Macja taca
# 23.11.2015 ob 17:32
Dobro se spomnim vremena tega dne, ker sem se odpravila kolesarit. Bilo je neobičajno, nakako se nism mogla odločit ali bo sigurno dež, ali ga sploh ne bo. V dalji je bilo nebo nekako sivkasto rdeče. Jutra pri nas nikoli niso takšna...
accko
# 23.11.2015 ob 17:12
sj v tej držav ni noben nikol nč kriv , ne rečem zdj da je prav on ampak vsen en mora odgovarjat in kje je tuki pravna država. JA pravne države ni v tej ni nihče kriv al pa vse zastara k je pa treba revežu zrušit hišo al pa vzet stanovanje, hišo za 100 eur dolga pa je vse ql ... Nevem zakaj ljudje čakajo in gledajo 25 let ene in iste k bodo naredil iz države črno goro, ki je vse prodala tujcem in je domačin ratu suženj in revež ....
fender6
# 23.11.2015 ob 14:49
Jaz pa ne priznavam njemu da je pilot.
Meni je to poimenovanje "pilot" (balona) kr neki. Kot da se usedem v čolniček in se imam za "kapitana". Sicer je pa tudi "pilot" s svojo nesrečo dokazal, da še na tistih pa stvari katere mora t.i. pilot balona pazit, ni pazil.....
Baba Tečna
# 24.11.2015 ob 08:00
Zgodila se je grozna tragedija, a sem vseeno mnenja, da človek ni kriv... oz. da ne bi smel biti kaznovan. Tega ni načrtoval in 100% tega ni storil namerno,

p.s.: Kaj je pa s tisim iz Vrhnike, ki se je boril na strani ISISA, pa še vedno svobodno hodi po Sloveniji??
esspero
# 23.11.2015 ob 20:08
Prav prekleto jutro je bilo tistega dne , kajti neurje je prineslo ob 8-ih zjutraj.! To sem doživel edinokrat v svojem življenju.! Predvsem izredne vremenske razmere so bile boter tej nesreči. Takoj bi morali nekaj ukreniti , a kaj.? Če ga zaprejo za nekaj let to ne bo obudilo mrtve.!
Kekec99
# 23.11.2015 ob 14:02
Ne priznava krivde??? Naj mu sedaj sodijo za šest načrtnih umorov ter 26 poskusov umora.
Kazalo