V nesreči balona pri Igu je umrlo šest ljudi. Foto: EPA
V nesreči balona pri Igu je umrlo šest ljudi. Foto: EPA

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta 2012 nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. V košari balona je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Po poročanju Slovenskih novic so tožilci po sodni preiskavi vložili obtožbo proti pilotu toplozračnega balona Miru Kolencu. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo marca lani, Kolenca pa je maja lani zaslišala tudi preiskovalna sodnica. Julija je sodišče izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave, nato pa se je Kolenc na sklep pritožil, a s pritožbo ni uspel. Oktobra lani je sklep o uvedbi sodne preiskave postal pravnomočen.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je končno poročilo o preiskavi nesreče toplozračnega balona na Ljubljanskem barju objavila 27. oktobra lani. Med drugim je ugotovila, da je bil neposredni vzrok tragedije, v kateri je umrlo šest ljudi, napačna tehnika pilotiranja v pristajalni fazi. Med posrednimi vzroki so preiskovalci navedli tudi nespoštovanje predpisov in neupoštevanje vremenskih razmer.