Po eksploziji so se začele sproščati večje količine ogljikovega monoksida. (slika je simbolična) Foto: EPA
Po eksploziji so se začele sproščati večje količine ogljikovega monoksida. (slika je simbolična) Foto: EPA
Eksplozija v Leku

Kriminalisti so končali z ogledom kraja eksplozije, so sporočili s Policijske uprave Celje, a natančen vzrok reakcije prašnih delcev v kotlu za mešanje še ni znan. Po prvih ugotovitvah pa prašni sestavini v kotlu nista bili nevarni za zdravje.

Eksplodiralo je namreč v kotlu za mešanje prašnih sestavin zdravil, pri čemer je v prašni mešanici prišlo do kemijske reakcije prašnatih delcev, ki je pričela žareti in tleti najprej v hermetično zaprtem kotlu.
Kemična reakcija med prašnimi sestavinami v kotlu je povzročila prašno eksplozijo v notranjosti kotla, zaradi česar je pritisk tako narasel, da je kovinska objemka pokrova kotla popustila in pokrov je vrglo v zrak. Prašni sestavini sta tudi po odprtju kotla pričeli žareti in tleti, zaradi česar je prišlo do požara, so še sporočili.

Enega zaposlenega odpeljali v zdravstveni dom
Iz Leka pa so sporočili, da so gasilci v podjetju takoj po eksploziji evakuirali vse zaposlene, ki so bili v času dogodka v objektu, tako da nihče od sodelavcev ni bil poškodovan. Enega pa so zaradi slabega počutja odpeljali v zdravstveni dom in od tam v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na opazovanju. "Ker so sodelavci, ki so bili v času dogodka prisotni na lokaciji, danes doma, preverjamo njihovo počutje," dodajajo v Leku.

V družbi ob tem zagotavljajo, da pri nezgodi ni prišlo do okolju škodljivih emisij v ozračje, strokovne službe pa še raziskujejo vzrok dogodka.

Proizvodnja začasno ustavljena
Kot pojasnjujejo, se je nezgoda zgodila v enem izmed prostorov priprave granulatov. Obrat je opremljen z vsemi potrebnimi sistemi aktivne in pasivne požarne zaščite, ki so se aktivirali takoj in pravilno, zato je nastala materialna škoda omejena le na prostor dogodka. Proizvodnja je, dokler ne bodo raziskali vzrokov zanjo in izvedli sanacije nastale škode, začasno zaustavljena, še pravijo v podjetju.

Eksplozija v Leku