Vzrok za požar še ni znan. Foto: EPA
Vzrok za požar še ni znan. Foto: EPA
Požar v bolnišnici je najverjetneje zakrivil bolnik

Sprva so poročali o dveh žrtvah, še 35 ljudi pa je bilo pogrešanih. Po večurnem gašenju požara so ruske oblasti sporočile, da je bil požar usoden za 37 ljudi. Požar je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah na oddelku s pacienti s težkimi boleznimi, na katerem so bili sami moški.

Že ob nedavnem pregledu poslopja so pristojne oblasti zahtevale njegovo zaprtje zaradi neustreznih razmer, vendar pa se to ni zgodilo. Na oddelku, na katerem je zagorelo, je bilo 60 ljudi, okoli dvajset so jih pravočasno rešili pred plameni.

Predstavnik ministrstva za izredne razmere Oleg Voronov je kmalu po izbruhu dejal, da obstaja možnost, da so nekateri pacienti pobegnili iz goreče bolnišnice, zato so pregledali široko območje okoli bolnišnice. A izkazalo se je, da se nobenemu od pogrešanih ni uspelo rešiti.

Po nekaterih podatkih je zagorelo po tem, ko je eden od bolnikov zažgal svojo posteljo, po besedah regionalnega guvernerja Sergeja Mitina pa bi lahko šlo za nesrečo. "Mogoče je, da je pacient v postelji prižgal cigareto, potem pa se je vžgala njegova postelja," je dejal Mitin.

Sodišče naložilo le odpravo napak
Uradniki za požarno varnost so pred časom zahtevali zaprtje bolnišnice, saj naj ne bi bila varna, a je sodišče namesto zaprtja upravi naložilo, da do avgusta prihodnje leto odpravi napake.

V zadnjem desetletju je zagorelo v številnih državnih institucijah v Rusiji, od bolnišnic do domov za obnemogle, zaradi česar se postavlja vprašanje o varnostnih merilih, ki veljajo v teh institucijah. Aprila je tako v psihiatrični bolnišnici v bližini Moskve umrlo 38 ljudi. Po besedah Jurija Savenka, predsednika neodvisne psihiatrične zveze v Rusiji, je bila od leta 2000 tretjina poslopij, v katerih domujejo psihiatrične bolnišnice, razglašenih za neprimerne za uporabo, a jih je večina še vedno delujočih.

Požar v bolnišnici je najverjetneje zakrivil bolnik