Pred okrožnim sodiščem v prestolnici je bilo dopoldne živahno. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Pred okrožnim sodiščem v prestolnici je bilo dopoldne živahno. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Policija
Na prizorišču je bilo več policistov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Prireditelji shoda - organizirali so ga s pomočjo spletnega portala Facebook - so namreč prepričani, da je leto in pol zaporne kazni, ki jo je sodišče izreklo ta mesec, nepravično visoka kazen. V sporočilu za javnost so zapisali še, da so želeli miren in spontan shod. Zagotovili so tudi, da shod "ni namenjen opravičevanju nasilja in ni uperjen proti drugače spolno usmerjenim".

Na kraju dogodka je bilo več policistov, saj je bila policija z aktivnostmi glede organiziranja shoda seznanjena, čeprav do petka še ni imela podatka, ali je shod prijavljen. Možje v modrem so na shodu ravnali v skladu z danimi zakonskimi pooblastili.

Obsojeni napad priznali
Spomnimo. Sodišče je tri napadalce, dva 22-letnika in njunega 19-letnega vrstnika, ki so lani poleti pretepli aktivista za pravice homoseksualcev, obsodilo zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, oprostilo pa jih je nasilništva in povzročitve splošne nevarnosti.
Obsojeni so napad sicer priznali, se zanj pokesali, ob tem pa zatrjevali, da niso hoteli nikogar poškodovati. Pred lokal so prišli le izrazit mnenje, "kot ga lahko tudi oni", nato pa jim je vse ušlo iz rok.

Blažič dobil poškodbe glave, vratu in prsta
Kot je znano, so fantje 25. junija lani okoli devetih zvečer napadli lokal Cafe Open na ljubljanskih Prulah in obračunali z aktivistom Blažičem, ki je dobil lažje poškodbe glave in vratu, prst pa ima trajno poškodovan.

Zanj je bilo pri primeru, kot je dejal, najpomembneje, da dobi enotni sodni epilog. Del odškodnine, ki jo je zahteval, bo namenil organizacijam, ki se ukvarjajo z ozaveščanjem družbe o zavrženosti homofobije in s programi boja proti njej.

Utrinke s shoda si lahko ogledate v spodnji galeriji.