Ogrizek s tožbo od delodajalca zahteva poplačilo nočnega dodatka. Foto: BoBo
Ogrizek s tožbo od delodajalca zahteva poplačilo nočnega dodatka. Foto: BoBo

Ogrizek s tožbo od delodajalca zahteva plačilo nočnega dodatka, tega pa bodo v primeru Ogrizkovega uspeha na sodišču terjali tudi drugi poklicni gasilci, saj se odločanje o zahtevi predsednika sindikata tiče vseh poklicnih gasilcev.

Odločanje o zahtevi se vleče že od leta 2015, v tem času sta svoje povedala dva sodno zaprisežena izvedenca. Po pričanju izvedenca ekonomske stroke Srečka Lavrenčiča je tožena stran Javni zavod Gasilska brigada Maribor predlagala imenovanje še tretjega izvedenca, kar pa je sodnica Vihorka Omerzu zavrnila in obravnavo sklenila. Sodba bo znana v pisni obliki.

Tožena stran se sicer s tako odločitvijo ni strinjala in je napovedala pritožbo.

Ogrizek: Zakon je jasen
Ogrizek je ob zaključku postopka izrazil upanje, da bo sodišče presodilo v njihovo korist, ob tem pa želi, da bodo odgovorni za takšno ravnanje tudi kazensko odgovarjali, saj bodo sicer ustrezne postopke sprožili v sindikatu. Zakon je po njegovem mnenju namreč jasen: plačilo, ki ga zahtevajo, da jim pripada. Gre za povračilo stroškov prehrane med delom oz. malice za nočni dodatek v višini 50 odstotkov.

"Ne gre za velike vsote, ampak za slovenskega poklicnega gasilca bi to pomenilo vsaj nekaj dodatnega denarja. Gre za 12 evrov mesečno, ker zahtevamo poplačilo za deset let, bi to pomenilo okoli 1.400 evrov za vsakega. Mi ves čas trdimo, da Zujf v dodatke ni posegel," je dejal Ogrizek.

Sindikat je sicer sprožil tri enake tožbe na treh delovnih sodiščih. Medtem ko se v Ljubljani obravnava sploh še ni začela, so najdlje prišli v Krškem, kjer je prvostopenjsko sodišče odločilo njim v prid, višje pa je pozneje sodbo razveljavilo. Po besedah Ogrizka polni dodatek svojim zaposlenim gasilcem edini izplačujejo v Trbovljah, zato se čudi, zakaj je povsod drugje to težava.

"Če bo sodišče odločilo drugače, bomo tudi to plačali"
Za prvega moža mariborskih poklicnih gasilcev Aleša Ciringerja pa stvari niso tako preproste in pravi, da niti znesek, ki bi po mnenju sindikata gasilcem pripadal mesečno, ni jasen in ni nujno, da bi znašal 12 evrov. V času obravnave so namreč to ocenjevali trije izvedenci, eden njihov in dva, ki ju je imenovalo sodišče, pri tem pa so dobili tri različne izračune.

Ob tem je dodal, da je kot direktor dolžan spoštovati odločitev drugostopenjskega sodišča, ki naj bi po njegovem mnenju že ugotovilo, da se je Zujf dotaknil tudi tega dodatka, zato ga ne sme izplačevati. "Če bo sodišče odločilo drugače, bomo tudi to plačali," je dodal Ciringer, ki nima izračuna, koliko bi delodajalca stalo morebitno poplačilo za deset let, kot to zahteva sindikat.