Posnetek varnostnih kamer naj bi bil po mnenju obtoženčevega zagovornika nezakonit. Foto: MMC RTV SLO
Posnetek varnostnih kamer naj bi bil po mnenju obtoženčevega zagovornika nezakonit. Foto: MMC RTV SLO

Preiskovalci so na izolirnem traku, s katerim je bila bomba pritrjena na vhodna vrata podjetja, našli sledove dveh DNK. Eden naj bi bil Poplazov, komu pripada druga sled, pa ni znano.

Poplaz zanika kaznivo dejanje
Škerget je sodnemu senatu zagotovil, da se, ko je oblečen v zaščitno obleko in čelado z vezirjem razstavil podstavljeno bombo, ni ničesar dotikal na vhodnih vratih Vegrada oz. je imel na rokah zaščitne rokavice za enkratno uporabo. Enako je zatrdil Tkavc, ki je vse skupaj fotografiral.

50-letni Bojan Poplaz, ki zanika očitano kaznivo dejanje, je zavrnil, da bi mu na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani še enkrat vzeli biološke sledi za preiskave in izdelavo mnenja. Povedal je, da so njegove biološke sledi že v policijski evidenci.

Zahteval je tudi, da se iz evidence izločijo njegove kazenske zadeve iz Nemčije, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora, z obrazložitvijo, da so te zadeve po slovenskih zakonih že zastarale.

So v Vegradu snemali nedovoljeno?
Zagovornik osumljenca Boštjan Verstovšek je od sodišča zahteval izdelavo dodatnega mnenja kemijskega in fizikalnega izvedenca, vendar je sodnica Jožica Arh Petkovič to zavrnila, saj meni, da je izvedenec balistične stroke Franc Sabljič že vse skupaj dovolj strokovno pojasnil.

Verstovšek je še zahteval, da se kot dokaz iz postopka izločijo posnetki nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način, vendar sodišče še ni prejelo odgovora pristojne varnostne službe, ali je bilo snemanje v prostorih Vegrada skladno z dovoljenji ali ne.

Poplaz predlagal poskus z bombo
Poplaz je med obravnavo predlagal poskus, s katerim bi dokazal, da bomba na vhodnih vratih Vegrada, ki je bila v kozarcu, ne bi mogla eksplodirati, a je sodnica njegov predlog zavrnila.

Sojenje se bo nadaljevalo 31. maja s primerjanjem bioloških sledi s kraja odstranitve bombe.