Penko je zahtevo po odškodnini podal dve leti po aretaciji. Foto: MMC RTV SLO
Penko je zahtevo po odškodnini podal dve leti po aretaciji. Foto: MMC RTV SLO

Na policiji so se tako odzvali na novico, da je Penko zaradi aretacij, ki naj bi škodile njegovemu dobremu imenu, vložil odškodninsko tožbo.

Navajajo, da so kriminalistično preiskavo začeli zaradi zaznanih razlogov za sum kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. O tem je policija obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je nato začelo usmerjanje predkazenskega postopka.

Poleg tega je policija takoj začela zbirati obvestila tako s klasičnimi kot s prikritimi policijskimi ukrepi, vsi ukrepi in postopki v tem okviru pa so bili izvedeni zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in načeli kriminalistične taktike in metodike ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva, še navajajo.

Dodajajo, da je policija, ne glede na to, kdo v konkretni zadevi nastopa kot osumljenec, na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob zaznavi razlogov za sum kaznivih dejanj dolžna izvršiti vse potrebne ukrepe v skladu z veljavnimi predpisi.

Penko zahteva 1,5 miljona evrov
Znano je, da je nekdanji državni tožilec Penko v sredo, dve leti po aretaciji, na sodišče vložil odškodninski zahtevek v višini 1,5 milijona evrov. Prostost mu je bila takrat sicer odvzeta zaradi suma zlorabe položaja ali pravic, saj se je, ko je opravljal funkcijo višjega državnega tožilca, večkrat sešel z Ivanom Zidarjem, prvim možem SCT-ja, ki je bil osumljenec v zadevi Čista lopata.

Na policiji navajajo še, da je bila tudi aretacija Zidarja zakonita.