Odškodnino bo zahteval neposredno od povzročiteljev, ki so sodelovali pri njegovem protipravnem odvzemu prostosti, je napovedal Penko. Foto: MMC RTV SLO
Odškodnino bo zahteval neposredno od povzročiteljev, ki so sodelovali pri njegovem protipravnem odvzemu prostosti, je napovedal Penko. Foto: MMC RTV SLO
Penko zahteva odškodnino

"Danes minevata dve leti od moje medijsko odmevne aretacije, ki je trajno škodila mojemu dobremu imenu in ugledu, ki sem ga v javnosti užival kot nekdanji direktor Urada za preprečevanje korupcije, kazenski sodnik in višji državni tožilec," pravi Penko.

Denar zahteva od sodelujočih pri aretaciji
Zdaj je na sodišče vložil odškodninski zahtevek, 1,5 milijona evrov pa terja neposredno od povzročiteljev, ki so sodelovali pri odvzemu prostosti. "Ne želim, da finančno breme prisojene odškodnine nosijo davkoplačevalci, zato povračilo škode zahtevam neposredno od povzročiteljev," pojasnjuje. Po njegovih besedah naj za protipravno ravnanje ob njegovi aretaciji uradne osebe ne le kazensko, temveč tudi odškodninsko osebno odgovarjajo.

"Pretežni del prisojene odškodnine bom dal v dobrodelne namene, ob tem pa bom tudi v svojem sedanjem poklicu storil vse, kar je v mojih močeh, da ne bo prihajalo do podobnih zlorab represivnega sistema," je še dodal nekdanji državni tožilec.

Pred dvema letoma so pridržali Zidarja in Penka
Kriminalisti so namreč pred dvema letoma odvzeli prostost predsedniku uprave družbe SCT-ja Ivanu Zidarju in državnemu tožilcu Penku, ki so ga sumili kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Penko naj bi se namreč v času, ko je opravljal funkcijo višjega državnega tožilca, večkrat sestal z Zidarjem, ki je bil osumljenec v zadevi Čista lopata. Ko mu je funkcija tožilca prenehala, pa je postal tudi Zidarjev odvetnik.

Zaradi aretacije je Penko na Okrožno sodišče v Ljubljani leta 2009 vložil zahtevo za preiskavo zoper uradne osebe zaradi kaznivih dejanj protipravnega odvzema prostosti, neupravičene osebne preiskave in zlorabe uradnega položaja. Zdaj pa je vložil še odškodninski zahtevek.

Penko zahteva odškodnino