V nekaterih primerih policija po ugotovitvah pooblaščenca celo ni navedla nobene pravne podlage za svoje zahteve. Foto: EPA
V nekaterih primerih policija po ugotovitvah pooblaščenca celo ni navedla nobene pravne podlage za svoje zahteve. Foto: EPA
Protest pred vlado proti fiskalnemu pravilu, 23.5.2013
Policija se z ugotovitvami urada informacijskega pooblaščenca ne strinja. Foto: Ergyn Žječi
Brez odredb sodišča do podatkov komentatorjev

Policija je imela le v štirih primerih sodno odredbo za zahtevane podatke, v 23 primerih so upravljavci spletnih portalov podatke o bralcih tudi posredovali, piše portal Slo-tech. Nadzor nad delom policije je opravil Informacijski pooblaščenec, in sicer po prijavi enega izmed upravljavcec portala, ki je policiji očital, da je podatke o uporabnikih njegovega portala zahtevala brez sodne odredbe.

Namestnik pooblaščenca Andrej Tomšič je za Slo-tech dejal, da "policija očitno ne pozna ali ignorira določbe zakona o elektronskem poslovanju na trgu", saj ta določa, da morajo ponudniki storitev pristojnim organom sporočiti podatke "na podlagi odredbe sodišča, brez odredbe sodišča pa, če tako določa področni zakon". A po njegovih besedah ne obstaja noben drug zakon, ki bi omogočal pridobivanje komunikacijskih podatkov mimo sodišč

Na policiji so na to odgovorili, da so takoj po izdanih ugotovitvah Informacijskega pooblaščenca začeli delovati v skladu z njimi.

Zahtevali IP-številke
Podatke o uporabnikih spletnih portalov so sicer največkrat zahtevali zaradi suma javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, zaradi suma kraje identitete in zaradi suma obrekovanja. Zanimale so jih IP-številke uporabnikov portalov, s pomočjo katere lahko nato prek poizvedbe pri ponudnikih medmrežja ugotovi identiteto naročnika medmrežnega priključka.

Kljub nezakonitosti zahtev je večina spletnih portalov podatke policiji posredovala, največkrat je to po poročanju portala Slo-tech storila družba Proplus.
Policija: To ni v nasprotju z zakonom
Policija zavrača navedbe medijev, da je ravnala nezakonito pri pridobivanju podatkov o bralcih spletnih portalov. Kot so navedli, gre v tem primeru za uporabo različnih pravnih podlag in se zato z vsemi ugotovitvami informacijskega pooblaščenca ne strinjajo. Poleg tega še čakajo na mnenje pravosodnega ministrstva o tolmačenju zakonodaje na to temo.

Kot so zapisali v policiji, so na neskladje med različnimi zakoni na tem področju opozorili tudi pri usklajevanju novele zakona o kazenskem postopku.

Navedli so tudi, da je informacijski pooblaščenec v policiji opravil inšpekcijski pregled, v katerem je ugotovil določene nepravilnosti, ker so policijske enote pri pridobivanju podatkov od upravljavcev spletnih forumov uporabljale različne pravne podlage. Zaradi ugotovitev informacijskega pooblaščenca so v policiji takoj sprejeli ustrezne ukrepe, so navedli in dodali, da so pri pridobivanju podatkov začeli ravnati v skladu z ugotovitvami pooblaščenca.

Prav tako je direktorat za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve na ministrstvo za pravosodje podal prošnjo za pridobitev ustreznega pravnega tolmačenja določenih določb zakonodaje. Odgovora pravosodnega ministrstva pa še niso prejeli.

Brez odredb sodišča do podatkov komentatorjev