Konstruktivna debata? Foto:
Konstruktivna debata? Foto:
Trollface
Znana spletna ponazoritev trola. Uporabniki MMC-ja se strinjajo, da tovrstnih dejavnosti ne bodo izvajali. Foto: MMC RTV SLO
Računalnik
Anonimnost marsikomu omogoči, da se "sname z verige" in počne vse tisto, česar ob znani identiteti ne bi. Ta lahko prispeva tudi k resnicoljubnosti, lahko pa tudi k deviantnemu vedenju v razpravah. Žaljenje, blatenje in grožnje v komentarjih niso zaželeni. Foto: EPA

Spletna komunikacija prek forumov ali v živo tipkanih klepetov ni nič novega. Ko so postavili prve med seboj povezane računalnike, so se pojavili tudi programi medsebojne komunikacije. Enega prvih takšnih sistemov - Talkomatic - je postavila ameriška univerza v Illinoisu leta 1974.

Podpiši se in stoj za svojimi besedami tudi na spletu!
-
Kolumna urednice uredništva novih medijev, Kaje Jakopič

Pravo revolucijo sta prinesli dve spremembi. Prva je bila razširitev povezave z lokalnih omrežij na splošno dostopen svetovni splet. Od takrat besede, čustva in barve švigajo po žicah in elektromagnetnem valovanju, od Pekinga do Kamčatke in New Yorka.
Druga pomembna sprememba pa je anonimizacija. Obe spremembi sta ustvarili maso stotin milijonov uporabnikov, ki so lahko (in še) ždjo za zasloni brez imena, brez priimka, brez obraza. Brez odgovornosti za to, kar sporočijo svetovni javnosti.
Anonimnost je lahko vrednota, še posebej takrat, ko posamezniki ali organizacije razkrivajo nepravilnosti predstavnikov oblasti ali drugih vplivnih članov družbe. Anonimnost tudi omogoča, da posameznik brez spon družbenih konvencij izrazi tisto, kar bi drugače skrival.
Svobodo omejuje svoboda drugega
Težava nastopi tedaj, ko tak anonimni posameznik s svojim početjem poseže v pravice in svoboščine nekoga drugega. Kot določajo temeljni dokumenti mednarodne ureditve človekovih pravic, svoboda govora in izražanja ni absolutna temeljna človekova pravica, temveč je pogosto omejena s pravicami drugih.
Uporabnike spletnih forumov lahko zelo posplošeno razdelimo v tri skupine. Prva skupina so običajni uporabniki, ki se pod novicami zadržujejo iz radovednosti, želje po informacijah in - poudarjeno iskreni želji po razpravi. Več glav več ve, različni pogledi pa lahko bogatijo.
Druga skupina so tisti, ki primarno na spletu dokazujejo svoj prav. Naj bo to politično, športno ali kakšno tretje stališče, takšen uporabnik se s pisanjem ukvarja zato, da prepriča druge.

Trolanje na MMC-ju ni zaželeno

Tretja skupina so t. i. spletni troli. To je posebna skupina, ki iz takšnih ali drugačnih vzgibov išče predvsem konflikt. Trol lahko to počne iz povsem neškodljivih razlogov in tudi ne povzroči prave škode, le s pravimi provokacijami razburka in oživi debato ali spletno skupnosti. Ker pa je eno osnovnih pravil spletnih trolov, da nič ni sveto, lahko trolanje hitro zaide v nevarne vode. Trol poišče tisto, kar je v konkretni skupnosti najbolj sporno ali sveto, ter zapiše takšno stališče, ki bo skupnost vznemirilo - pa naj bo to tudi njegovo dejansko stališče ali ne.
Ob vsem tem velja poudariti, da so širjenje sovraštva (sovražni govor), pozivanje k nasilju, nestrpnosti in podobne deviantnosti v zakonih in slovenski ustavi prepovedani, s tem pa tudi jasno postavljene meje trolovske dejavnosti. Še ne tako dolgo nazaj je imelo določeno ministrstvo namen pripraviti zakon, s katerim bi okrepili odgovornost spletnih komentatorjev v duhu: če je nekdo pripravljen zapisati neko trditev, naj bo pripravljen tudi na to, da za njo javno stoji. Kolikor je znano, priprava teh sprememb (še) ni stekla v zakonske novele.
Cilj: Kakovostne debate in strpnost
Kot je v kolumni zapisala Kaja Jakopič, urednica uredništva za nove medije, MMC želi vzpodbujati predvsem kakovostne debate ter strpnost med uporabniki. Oboje sovpada s prej omenjeno prvo skupino forumašev. To so tisti, ki jih raznolikost mnenj bogati in ki v drugi strani vidijo priložnost, da svoja obzorja razširijo.
Osebni napadi ne gradijo argumentacije
V ta namen je MMC pripravil nove standarde in pravila komuniciranja. Že druga točka sledi enemu izmed osnovnih pravil debate in komuniciranja sploh: osebni napadi ad hominem ne prispevajo k dobri razpravi. Bistvo je v gradnji argumentacije in logičnih sosledij, ki (navadno) nimajo nobene povezave s tem, kaj si osebno mislimo o sogovorniku. Blatenje, žaljenje in grožnje sogovorniku nikakor ne bodo prispevali k dokazovanju, koliko zob ima konj.
Seveda to ne pomeni, da je razprava o določeni osebi prepovedana, ravno nasprotno. Tudi "o" osebi se da razpravljati brez ad hominem napadov. Svoje mnenje o souporabniku, pa tudi o tem ali onem političnem veljaku, je mogoče izraziti na oster, a še vedno vljuden način.
Razprava o masi Lune? Janša in Kučan!
Za cilj razprave je navadno precej koristno, če se uporabniki držijo konkretne teme. Skrenitev je kar pogost pojav tudi na MMC-jevih forumih in komentarjih. Primer: novica o vesoljskih telesih, ki je obravnavala konkretna znanstvena spoznanja fizike in astronomije, je bila očitno ploden teren za obračunavanje med privrženci slovenskih političnih strank. Uporabniki se z novimi pravili strinjajo, da se bodo teme držali.
Zasebnost in identiteta
Kot v pravem življenju zunaj sija LCD-zaslonov tudi na spletu ni primerno, da se uporabnik izdaja za nekoga drugega. To je prevara. Spoštovanje identitete in zasebnosti na spletu postaja iz dneva v dan pomembnejše, kar se kaže tudi v oblikovanju gibanja Anonymous. Objavljanje osebnih podatkov drugih uporabnikov, pa tudi zasebne komunikacije z njimi, je strogo prepovedano.
Netiketa
Kot na prastarem IRC-u tudi tukaj velja osnova mehanika spletne komunikacije. Če pišete z velikimi tiskanimi črkami, potem KRIČITE, kar souporabniki utegnejo razumeti kot agresivno vedenje. Sploh je ob tipkanju nujno zavedanje, da se pisana beseda. Bere. Drugače kot se govori. In posledično drugače dojame. Kljub morebitni časovni omejenosti je pri ustvarjanju spletnega zapisa skoraj nujno, da se ga pred objavo vsaj še enkrat prebere - in če se da, na glas. S tem boste svoje sporočilo lažje in učinkoviteje prenesli javnosti ter zmanjšali možnost, da bi ostali nerazumljeni.
V daljši različici so pravila dostopna na tej povezavi, s komentiranjem pa se uporabnik z njimi tudi posredno ali neposredno strinja, zato jih velja prebrati.
V najkrajši obliki, v eni sami povedi, pa jih lahko povzame izjava upokojenega staroste slovenske politike Ivana Omana: "Najprej se moramo nehati zmerjati." Potem pride vse drugo. MMC vam želi veliko plodnih razprav in komentarjev, ki ne bodo bogatili le uporabnikov portala, temveč tudi nas, ki ga ustvarjamo.