Ornig je z vdori v računalniške sisteme pridobival informacije o domnevnih varnostnih grožnjah. Z vednostjo vrha policije ali brez? Foto: EPA
Ornig je z vdori v računalniške sisteme pridobival informacije o domnevnih varnostnih grožnjah. Z vednostjo vrha policije ali brez? Foto: EPA
Ornig
Ornig je policiji razkril varnostne pomanjkljivosti v državnem informacijskem sistemu Tetra, policija pa ga je začela preiskovati kot osumljenca kaznivega dejanja. Foto: MMC RTV SLO

Zdi se, da je izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov.

Policija na Twitterju

"V zadnjem obdobju svojega sodelovanja s policijo sem delal na področju islamskega ekstremizma. Moje operativne informacije so bile tako obsežne, da je o tem moral biti seznanjen tako generalni direktor policije, direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave kot tudi direktor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana," trdi Dejan Ornig v sporočilu, ki ga je na medije naslovil prek svojega odvetnika.

Dodal je, da je bilo pri preiskovanju islamskih ekstremističnih skupin zajetih na tisoče sporočil, fotografij, elektronskih stikov, mobilnih telefonskih številk in drugih komunikacij. "Zajete komunikacije je bilo treba analitično obdelati in operativne informacije ovrednotiti, kar pomeni, da so pri zadevi morali delati tudi drugi analitiki. Tako velike zadeve pač ni mogoče skriti nadrejenim. Še več, operativne informacije v zvezi s tem naj bi bile posredovane tudi Slovenski varnostno-obveščevalni službi," navaja.

"Valiti krivdo name in na prve operativce, s katerimi sem sodeloval, in interpretacija, da nihče ni nič vedel, lahko razumem kot strah. Strah pred izgubo službe in položaja," meni Ornig in dodaja, da če res ne bi vedeli nič o sodelovanju z njim, bi bilo to še huje, saj bi morali odstopiti zaradi svoje nesposobnosti.

Policija: Navedbe so zavajajoče
Policija pa je na svojem profilu na Twitterju označila navedbe, da naj bi vodstvo policije vedelo za ta primer, kot zavajajoče. "Zdi se, da je izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov," so zapisali. Ob tem so poudarili, da policija operativne informacije zbira zakonito, o konkretnem primeru domnevnih vdorov v elektronske komunikacije pa bo presodilo specializirano državno tožilstvo.

Komuniciral s kriminalistoma
Policija je namreč, potem ko so na spletnem portalu podcrto.si objavili korespondenco med dvema kriminalistoma in Ornigom, ki naj bi nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, o tem obvestila oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva.

Na policiji tudi znova poudarjajo, da vire pred začetkom sodelovanja opozorijo, da ne smejo izvajati kaznivih dejanj, saj nihče ne more odvezati virov kazenske odgovornosti.

Ornig: Sodelovanje vseskozi vzajemno
Ornig je v omenjenem zapisu tudi pojasnil, da je bil v času sodelovanja s policijo naiven. "Verjel sem, da ima policija sodelovanje tudi pravno pokrito. Obseg ljudi, s katerimi sem neposredno ali posredno sodeloval v policiji, in količina ter vrsta zadev je bila tolikšna, da si ne morem predstavljati, da bi bilo drugače," je zapisal.

Ob tem poudarja, da je bilo to sodelovanje vseskozi vzajemno, zato tudi trdi, da ni bil le informator, ampak policijski sodelavec. Kot trdi, je v več letih sodelovanja od policije dobil okoli 800 evrov.

Ranljivosti v sistemu Tetra
Ornig je sicer širši javnosti postal znan potem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. Danes poudarja, da je policijo na varnostni problem Tetre opozarjal več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti.

So pa nato sledili "povračilni ukrepi, s katerimi so me želeli disciplinirati". Takrat ga je, kot pravi, postalo strah za življenje in prihodnost. "Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se posamezniki na položajih zaščitili," še navaja v pismu.





Zdi se, da je izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov.

Policija na Twitterju