Penasti naboji, ki jih uporablja slovenska policija. Foto: Policija
Penasti naboji, ki jih uporablja slovenska policija. Foto: Policija

S Policijske uprave Ljubljana so poslali dopolnjeno poročilo o uporabi prisilnih sredstev na četrtkovih nasilnih protestih v prestolnici. Kot so zapisali, so uporabili različna prisilna sredstva "proti množici, ki ni upoštevala ukazov in so izgredniki napadali policiste z metanjem granitnih kock, drugih nevarnih predmetov in pirotehničnih izdelkov".

Ker je bilo z napadom "ogroženo življenje in zdravje policistov", so zoper izgrednike uporabili "plinska in druga sredstva za pasivizacijo" – z bombometom so izstrelili šestnajst plinskih in pet gumijastih izstrelkov zoper do zdaj še neznane osebe.

Gre za prvo uporabo navedenih gumijastih izstrelkov v slovenski policiji, so še pojasnili in dodali, da je uporaba gumijastih izstrelkov dovoljena pod enakimi pogoji kot plinska sredstva ter predpisana v zakonu o nalogah in pooblastilih policije in pravilniku o policijskih pooblastilih.

Naboje in plinske izstrelke izstreljujejo iz bombometa kalibra 40 mm. Foto: Policija
Naboje in plinske izstrelke izstreljujejo iz bombometa kalibra 40 mm. Foto: Policija

Z bombometom izstreljujejo izključno penaste naboje

"Slovenska policija uporablja za izstreljevanje plinskih izstrelkov in gumijastih izstrelkov isti bombomet B&T GL06, kalibra 40 mm, v katerega se lahko vstavi eno ali drugo sredstvo. S prvimi se deluje zoper širšo množico, z drugimi pa zoper posameznike, ki so bolj aktivni pri napadu (na primer z metanjem nevarnih predmetov – v tem primeru granitnih kock, kamenja in drugih nevarnih predmetov)," pojasnjujejo.

Poudarjajo, da se med gumijaste izstrelke štejejo izstrelki iz gume, pene, plastike, peska ali drugega materiala s podobnim učinkom, a slovenski policisti uporabljajo izključno penaste naboje: "Gre za naboje, ki so od vseh dovoljenih najbolj varni za osebe, zoper katere se uporabljajo. Teža samega projektila je 32 gramov, sestavljen pa je iz penastega nosa, zadnji del pa je votlo plastičen."

Naboje izstrelili proti skupini, ki je napadala policiste

V konkretnem primeru so bila prisilna sredstva uporabljena na razdalji od 30 do 40 metrov od skupine, ki je napadala policiste, in so bili uporabljeni zgolj zoper posameznike, ki so bili dejavnejši in so ob metanju predmetov izstopali iz množice bližje policistom ter vanje metali različne nevarne predmete (granitne kocke, kamenje ipd.), so še zapisali in dodali, da po do zdaj znanih podatkih pri uporabi teh prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan.