Ljubljanski, kranjski in celjski kriminalisti so pozno ponoči končali hišne preiskave zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja v Sazasu. Foto: BoBo
Ljubljanski, kranjski in celjski kriminalisti so pozno ponoči končali hišne preiskave zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja v Sazasu. Foto: BoBo

Kriminalisti zdaj nadaljujejo zbiranje obvestil ter pregled in analizo zaseženih predmetov, da bi lahko utemeljili sume zlorabe položaja, izneverjenja in pranja denarja, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Dolgoletni predsednik nadzornega odbora SAZAS-a Pavle Mihelčič je za preiskavo izvedel iz medijev, označil pa jo je za "nenavadno akcijo, ki nima nobenega pomena in smisla". "Vse, kar se je sprejelo, je sprejel upravni odbor. Na skoraj vseh sejah sem bil navzoč tudi jaz in vsa gradiva je obravnaval tudi nadzorni odbor. Tu je toliko notranjega nadzora, da o kakršni koli zlorabi položaja ne more biti govora," je povedal.

"Seveda dopuščam možnost, da se je kaj napačnega zgodilo, to se lahko zgodi marsikje, in dopuščam tudi možnost, da je imela policija dovolj tehtne razloge, da je opravila preiskavo. Glede pranja denarja pa se čudim, da se kaj takega počne. Vse je pregledno, tudi nadzor, ki ga opravlja revizija, ni ugotovil hudih kršitev," je poudaril Mihelčič.

O povezavi SAZAS-a s tremi lastniško povezanimi družbami v Radljah ob Dravi pa je zatrdil, da gre za računovodski servis, ki obdeluje podatke o predvajanih avtorskih glasbenih delih.
Mamljivi milijoni
SAZAS je lani od nadomestil za uporabo avtorskih del pobral 9,9 milijona evrov, leto prej pa 7,7 milijona evrov, se pravi skoraj 30 odstotkov več. Od tega združenje skoraj tri milijone evrov porabi za poslovanje. Prav ti visoki stroški naj bi bili po poročanju Večera jedro kriminalistične preiskave.

Združenje vse storitve najema pri lastniško povezanih družbah Stroka, Stroka informatika in Stroka produkti, koliko za to plača, pa po poročanju časnika ni jasno. Iz javnih podatkov je razvidno, da so v Stroki lani prikazali dobrih 430.000 evrov prihodkov in leto končali s slabimi 5.000 evri dobička. V družbi Stroka informatika so imeli 2,13 milijona evrov prihodkov in leto končali s 6.644 evri dobička, v družbi Stroka produkt pa slabega 2,5 milijona evrov prihodkov in 1.200 evrov dobička, je še zapisal Večer.