Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti na pristojno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper 54-letnega osumljenca. Foto: BoBo
Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti na pristojno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper 54-letnega osumljenca. Foto: BoBo

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so se za ovadbo odločili na podlagi zbranih obvestil, ogleda kraja požara in zavarovanih materialnih dokazov. Ugotovili so, da je bila s požarom povzročena nevarnost za življenje ljudi, nastala pa je tudi velika premoženjska škoda – po oceni, ki so jo navedli, naj bi dosegla približno 200.000 evrov.

Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ko se s požarom povzroči nevarnost za življenje ljudi, je sicer zagrožena kazen zapora do petih let, če ima požar za posledico veliko premoženjsko škodo, pa kazen zapora do desetih let. Ovadeni osumljenec v preteklosti po njihovih navedbah ni bil obravnavan za tovrstna kazniva dejanja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Majdičev mlin je zgodovinski objekt, zaščiten je bil tudi kot kulturni spomenik. Pod taktirko podjetne družine Majdič, po kateri se tudi imenuje, je začel delovati v drugi polovici 19. stoletja in je bil prvo večje podjetje v Kranju.

Kot je zapisano v registru kulturne dediščine, je bil tipičen industrijski obrat, do opustitve leta 1922 pa je bil enajstkrat predelan. Kranjska podjetja so objekt pozneje uporabljala za skladišče.

Pred požarom je bil vrsto desetletij zapuščen. V tem času je zamenjal tudi več lastnikov, ki so imeli z nepremičnino različne načrte.

Zdajšnji lastnik Bor Zgonc si je na mestu uničenega objekta zamislil dve možnosti, in sicer gradnjo stanovanj ali nadgradnjo tamkajšnje hidroelektrarne, morda tudi z muzejskim delom. Konec decembra pa je pojasnil, da je mogoča le delna rušitev pogorele stavbe, saj mora stena, ki si jo deli s sosednjim stanovanjskim objektom, ostati.

V požaru je bila sicer uničena tudi hidroelektrarna, ki jo je družina Majdič k objektu prizidala leta 1929 in je bila po predelavah še vedno v obratovanju. Njen lastnik je Elektro Gorenjska.

Je bil požar v Majdičevem mlinu podtaknjen?