V bombnih napadih v Dobruški vasi in Brezju sta umrli 46-letna ženska in njena 21-letna hči. Foto: MMC RTV SLO
V bombnih napadih v Dobruški vasi in Brezju sta umrli 46-letna ženska in njena 21-letna hči. Foto: MMC RTV SLO

Novomeško okrožno sodišče je 17. julija lani za tri obtožene bombnih napadov v romskih naseljih Dobruška vas in Brezje pred tremi leti izreklo oprostilno sodbo, zdaj pa je višje sodišče v Ljubljani to sodbo razveljavilo.

O zadevi bo zdaj pred popolnoma spremenjenim senatom ponovno odločalo prvostopenjsko sodišče je sporočila predsednica Okrožnega sodišča v Novem mestu Milojka Gutman.

Sodišče je septembra 2006 že oprostilo škocjanskega podjetnika Ludvika Praznika in Darjana Revinška, ki sta bila obtožena, da sta dejanje naročila oz. bila pri njem posrednika. Janez Schuller,
Leon Podlogar in Branko Žižmond pa so bili spoznani za krive bombnega napada in obsojeni na 30 let (Podlogar in Schuller) oz. 10 let in 10 mesecev zapora (Žižmond).

Višje sodišče v Ljubljani je maja 2007 na pritožbo zagovornikov obe oprostilni sodbi potrdilo, zavrnilo pa vse tri obsodbe ter zadevo vrnilo na ponovno obravnavo v Novo mesto. Novomeški sodni senat je 17. julija lani pomislekom pritrdil in ugotovil, da ni zadostnih dokazov, da bi obtoženi dejansko sodelovali pri napadih v Brezju in Dobruški vasi. Po mnenju senata so bile namreč najdene biološke sledi na odvrženih bombah preskromne za zadovoljivo DNK-preiskavo, poleg tega se je na ponovljeni razpravi izkazalo, da je Leon Podlogar nastopal v dvojni vlogi - najprej kot anonimna priča, nato kot osumljenec.