Obzožbe so padle zaradi pomanjkanja dokazov. Foto: Tomaž Primožič
Obzožbe so padle zaradi pomanjkanja dokazov. Foto: Tomaž Primožič
false
Boris Popovič je bil vidno zadovoljen. Foto: Tomaž Primožič

Oba sta bila oproščena zaradi pomanjkanja dokazov, saj je sodišče dejalo, da ne more soditi na podlagi domnev. Sodnik Matevž Gros je navedel, da je dogodek časovno precej odmaknjen, saj je bil takrat nepremičninski trg drugačen, cene zemljišč pa so nihale.

Boris Popovič je bil po razglasitvi sodbe vidno zadovoljen, dejal je, da je vesel, a da je zadovoljen pa tudi nezadovoljen, saj sojenja zoper njega terjajo veliko časa in denarja. "Predlagal bom notranjemu ministrstvu, naj mi dodelijo zaupanja vrednega kriminalista in tožilca, ki bosta ves čas sedela poleg mene in spremljala, kaj delam," je izjavil Popovič.

Tožilstvo je sicer danes po pričanju sodnega cenilca, ki je ocenil vrednost parcel, spremenilo obtožnico. Obtoženima ni več očitala, da sta občinski proračun oškodovala za 190 tisoč evrov, pač pa za samo 19 tisoč evrov.

Z zamenjavo parcel zaslužil tudi nekdanji nogometni reprezentant Rudonja
Občina je leta 2006 nekaj parcel v Valdoltri zamenjala za parcele v Kopru, ki jih je potrebovala za gradnjo ceste nad Dolinsko cesto, kjer je tudi razkošna hiša nekdanjega nogometnega reprezentanta Mladena Rudonje. Novi lastnici parcel v Valdoltri sta parcele prodali Rudonji, za kar naj bi se z njima vnaprej dogovoril, saj naj bi kupoprodajno predpogodbo pri notarju sklenili dan prej, preden je bila zamenjava parcel potrjena na občinskem svetu.

Rudonja je parcele kmalu zatem po višji ceni prodal naprej, pri tem pa naj bi zaslužil okoli 50 tisoč evrov. Kupilo jih je podjetje Ediling, in sicer za 140 evrov za kvadratni meter, medtem ko je leto dni prej za parcele na tistem območju odštelo v povprečju po 200 evrov za kvadratni meter.

Ediling naj bi tako zemljišča pridobil ceneje, kot če bi jih kupil na javni dražbi ali pri javnem zbiranju ponudb. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ugotovili, da naj bi bil občinski proračun s to zamenjavo parcel prikrajšan za 190 tisoč evrov. Tako Popovič kot soobtoženi Bangijev sta krivdo na predobravnalnem naroku zanikala, češ da so zemljišča zamenjali v skladu z zakonodajo.