Gasilci poskušajo preprečiti širitev požara čez greben. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci poskušajo preprečiti širitev požara čez greben. Foto: MMC RTV SLO
Že dva dni gasijo požar nad Jesenicami

Med Slovenskim Javornikom in Javorniškim rovtom je zagorelo v ponedeljek okoli 13. ure, ogenj pa se je hitro razširil na gozd. Požar, ki se je raztezal na približno 2,5 hektarja gozda, je gasilo 81 gasilcev iz Gasilske reševalne službe Jesenice in iz prostovoljnih gasilskih društev Jesenice, Koroška Bela, Javorniški rovt, Planina pod Golico, Hrušica in Blejska Dobrava.

Zaradi težko dostopnega terena je gasilcem na pomoč priskočil helikopter Slovenske vojske, ki je z več kot 20 preleti na požarišče izlil preko 27.000 litrov vode, pojasnjujejo na kranjskem regijskem centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Obstaja nevarnost preskoka grebena
Do večera so teren uspeli pogasiti, vendar so ostala posamezna žarišča, kot so štori in debla dreves. Kraj požara so preko noči nadzorovali jeseniški poklicni gasilci, a se je proti jutru žerjavica ponovno razplamtela in vžgala travo. Obstaja nevarnost, da bi se ogenj po presušenem terenu ponovno hitro razširil, je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Jesenice Robert Prešeren.

Kmalu naj bi znova začel pihati močan veter, ki bi lahko odnašal plamen ter ga prenesel prek grebena in proti vasi. Sama vas sicer ni ogrožena, saj je od požara precej oddaljena, nevarno pa bi bilo, če bi veter ogenj razširil v smeri vasi, zato ga gasilci želijo ustaviti še preden doseže greben. Na terenu je trenutno približno 20 gasilcev, okrog 11. ure pa bodo videli, ali bodo pri gašenju ponovno potrebovali tudi helikopter.
a

Že dva dni gasijo požar nad Jesenicami