Evrski bankovci vsebujejo več elementov zaščite pred ponarejanjem. Foto: MMC RTV SLO
Evrski bankovci vsebujejo več elementov zaščite pred ponarejanjem. Foto: MMC RTV SLO

Primera ponarejenih bankovcev za 50 evrov sta bila v sredo odkrita v Novi Ljubljanski banki v Novem mestu in trezorju Nove Ljubljanske banke v Črnomlju. Bankovca so zasegli in poslali v ekspertizo Centru za forenzične preiskave v Ljubljani.

Policisti opozarjajo, da je pristnost bankovcev mogoče preprosto preveriti po sistemu "otip-pogled-nagib", saj so evrski bankovci opremljeni z vrsto zaščitnih elementov, "ki omogočajo, da lahko hitro in zanesljivo preverite, ali so pristni". V primeru, da sumite, da ste prejeli ponarejen bankovec ali kovanec, obvestite policijo, v nobenem primeru pa domnevnega ponaredka ne vračajte osebi, ki ga želi unovčiti.

Pristnost lahko preveri tudi laik
Tako je mogoče otipati reliefni tisk, če pa bankovec izpostavimo svetlobi, postanejo vidni vodni znak, varnostna nit in sestavljena številka. "Vse tri elemente je mogoče videti s sprednje in zadnje strani pristnega bankovca," so sporočili iz PU Novo mesto. Pristnost se lahko preveri tudi z nagibanjem, saj je ob tem vidna spreminjajoča podoba na hologramu. Sicer je na bankovcih za 5, 10 in 20 evrov na zadnji strani opaziti zlato rumen trak, na bankovcih za 50, 100, 200 in 500 evrov pa številko spremeljive barve.