Za podkupovanje je zagrožena kazen osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Za podkupovanje je zagrožena kazen osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava Tušmobila: Kriminalisti pregledujejo zaseženo

Kriminalisti so v sredo izvedli 21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah, in sicer na sedežu družbe Tušmobil v Ljubljani, na sedežu Tuš Holdinga v Celju, v pisarni in domači hiši Mirka Tuša ter v nekaterih pomurskih podjetjih. Obiskali so tudi Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, kjer so zaslišali nekatere zaposlene. Petim osebam so odvzeli prostost, vendar so vse že na prostosti.

Drugi so plačali, Tuš je dobil zastonj
Preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja glede brezplačne podelitve frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu. Apek je namreč Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v pasu 1800 Mhz, potem pa še frekvenco za UMTS, medtem ko so drugi operaterji predtem za frekvence odšteli kar precej denarja.

Tuš je po neuradnih podatkih osumljen dajanja podkupnine, tedanji direktor Apeka Tomaž Simonič pa sprejemanja podkupnine. Policisti sumijo, da naj bi Simonič po poročanju TV Slovenija za sporni posel dobil stanovanja. Da je bilo dodeljevanje teh frekvenc Tušmobilu nenavadno, je pred dvema letoma ugotovila tudi protikorupcijska komisija, ki jo je takrat vodil Drago Kos. Takrat je na tožilstvo vložila tudi kazensko ovadbo.

Kdo naj bi bil vpleten?
V zgodbo naj bi bili po pisanju Financ vpleteni še Tomislav Gačnik, šef družbe Teletech, ki je skrbnik baz prenesenih številk, hišna preiskava naj bi potekala še v murskosoboškem podjetju Telesis Daniela Copota, ki je veliko svetoval Apeku. Omenjal se je tudi Gorazd Lukman, nadzornik Engrotuša , ki naj bi bil po poročanju POP TV-ja posrednik pri predaji enega izmed stanovanj Simoniču.

Tuš Holding: Mirko Tuš ni bil nikoli lastnik omenjenega stanovanja
Iz Tuš Holdinga so sporočili, da premet policijske preiskave ni poslovanje podjetij v okviru Tuš Holdinga. Ne v podjetju Tušmobil ne v katerem koli drugem podjetju v okvuri Tuš Holdinga ni bila nobeni osebi odvzeta prostost, "kar jasno priča o nevpletenosti našega podjetja", vztrajajo v Tuš Holdingu. Dodajajo, da Mirko Tuš ni bil nikoli lastnik stanovanja, ki ga omenjajo mediji, in ostro zanika vsakršno osebno vpletenost v očitane postopke. V Tuš Holdingu pa menijo, da se sum neposredne vpletenosti Mirka Tuša nanaša na en mobilni telefon.

Dodali so še, da je Tušmobil vse frekvence pridobil zakonito in transparentno. To je potrdilo tudi višje sodišče, ki je potrdilo odločitev upravnega sodišča glede tožbe za odpravo odločbe o dodelitvi frekvence, poudarjajo. Poleg tega se jim zdi zanimivo, da se očitki pojavljajo v času, ko se je v javnosti pojavilo zanimanje za tožbe Tušmobila zaradi zlorabe položajev telekomunikacijskih družb v Sloveniji.

Simonič je v sredo za TV Slovenija zatrdil, da kriminalisti z njim niso stopili v stik, "je pa res, da Agencija sodeluje s policijo v preiskavi, ki se je prevzaprav začela pred dvema letoma". Takrat je, kot že rečeno, kazensko ovadbo vložila Kosova komisija.

Preiskava Tušmobila: Kriminalisti pregledujejo zaseženo