Kriminalisti so obiskali stanovanja več fizičnih oseb. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so obiskali stanovanja več fizičnih oseb. Foto: MMC RTV SLO
Teš 6: Uroš Rotnik in Slavko Bobovnik

Policisti so v okviru hišnih preiskav iskali dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Uroš Rotnik, nekdanji direktor Teša in preiskovanec, je gost v Odmevih s Slavkom Bobovnikom. Pogovor z njim lahko v živo spremljate tukaj.

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Rotnik meni, da je zdajšnje vodstvo Teša kriminalistom izročilo le delno dokumentacijo glede izbire dobavitelja opreme za Teš 6, zato ocenjuje, da bo slika precej drugačna, ko se bodo kriminalisti poglobili v celotno dokumentacijo. Dodal je še, da je hišna preiskava, ki se je začela okoli 7. ure zjutraj, potekala brez navzočnosti njegovega odvetnika.

Rotnik: Vse smo delali pošteno in korektno
Kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic je osumljenih več pravnih in fizičnih oseb, dvema osebama pa je bila odvzeta prostost. Obe pridržanji sta bili po poročanju novinarke TV Slovenija Duške Lah, že odpravljeni.

Rotnik pa je ob izpustitvi dejal, da je kriminalistom predal vso dokumentacijo. Zatrdil je, da bodo dokumenti pokazali, da so vse delali pošteno in korektno. Dejal je še, da ugibanj o provizijah ne more komentirati, da pa niti on sam niti njegovi ljudje, ki so delali pri projektu, niso prejeli provizije.

"S protipravnim ravnanjem so osumljene osebe v gospodarski družbi z območja Ljubljane pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov in za isti znesek oškodovale gospodarsko družbo z območja Šoštanja," pa pravijo na policiji.

Kriminalisti tudi pri Brešarju in Kotarju
Preiskava je potekala tudi na domu pri nekdanjemu vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi do zdaj na projektu gradnje šestega bloka sklenilo za nekaj manj kot dva milijona evrov poslov. Po neuradnih informacijah naj bi prav podjetje CEE imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Dolgoletni zastopnik hrvaškega dela tega koncerna je namreč podjetje Sol Intercontinental, ki je tudi v lasti Kotarja.

Kotarju naj bi Alstom po neuradnih informacijah, ki jih navajajo Finance, obljubil od dva do tri milijona evrov provizije, če bi francoski velikan pridobili posel pri gradnji Teš 6.

Policistov pa ni bilo pri zdajšnjem direktorju Teša Simonu Totu, prav tako o preiskavah nič ne vedo v Holdingu Slovenskih elektrarn.

Sporne svetovalne pogodbe navidezne?
Na GPU-ju so zapisali, da sumijo, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Sumijo, da je odgovorna oseba naročnika od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov. Iz tega je razvidno, da gre za projekt Teš 6 in francoskega dobavitelja Alstom.

"V istem časovnem obdobju je dobavitelj iz Francije preko povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo z območja Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. Družbo iz Ljubljane sumimo, da je poslovno povezana z naročnikom ter da so družba ali njene povezane družbe ali posamezniki aktivno sodelovali pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme iz Francije. Sumimo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije," so sporočili.

Teš 6: Uroš Rotnik in Slavko Bobovnik