Černač je v Odmevih poudaril, da za nadaljno obravnavo zakona o poroštvu za Teš 6 ni izpolnjen eden bistevnih pogojev, saj po njegovih besedah še ni znana končna cena montaže, poleg tega pa je tudi cena lignita, določena v aneksu k pogodbi, vezana na potrditev nadzornikov. Foto: MMC RTV SLO
Černač je v Odmevih poudaril, da za nadaljno obravnavo zakona o poroštvu za Teš 6 ni izpolnjen eden bistevnih pogojev, saj po njegovih besedah še ni znana končna cena montaže, poleg tega pa je tudi cena lignita, določena v aneksu k pogodbi, vezana na potrditev nadzornikov. Foto: MMC RTV SLO
Teš
Vlada predloga poroštva za gradnjo šestega bloka Teša ne more dati, saj zanj še vedno niso izpolnjeni vsi pogoji - še vedno namreč ni znana končna cena projekta, pravi koalicija. Foto: BoBo
Alstom
Za dobavitelja je bil izbran Alstom, ki je postavil ceno 650 milijonov, posebej pa bo izračunal še dodatno montažo, pravi Matej Tonin. Foto: MMC RTV SLO

Minister za infrastrukturo Zvone Černač je v Odmevih poudaril, da za nadaljno obravnavo zakona o poroštvu za Teš 6 ni izpolnjen eden bistevnih pogojev, "to je pogoj glede znižanja cene". Pojasnil je, da še vedno tudi ni znana končna cena montaže.

Prepričan je, da morajo biti za odgovorno odločanje poslancev o poroštvu za projekt, katerega cena je iz 600 milijonov zrasla na 1,3 milijarde evrov, izpolnjeni vsi pogoji, ki jih je postavila vlada. Zakaj se ti pogoji v mesecu in pol niso izpolnili, mu ni znano.

Glede svoje lastne odgovrnosti za izvedbo projekta je dejal, da ne more prevzemati odgovornosti tam, kjer nima vpliva na odločitve, in da sam ni podpisoval nobene pogodbe. Odgovornost je tako po njegovih besedah predvsem na tistih, ki projekt vodijo in ki so podpisali pogodbo s klavzulami, ki so slabe tako za TEŠ kot tudi za državo.

Černač je pojasnil, da ima v primeru, da Alstom odide, pripravljen tudi plan B, vendar, kot pravi, ni v njegovi moči, da ga uresniči, niti tega ne namerava storiti, dokler vodje projekta ne storijo vsega, kar lahko. Sam je sicer prepričan, da je projekt zelo zanimiv za tuje partnerje, zato bi ga bilo potrebno tako voditi že vse od začetka. Ob tem je opozoril, da je bilo v okviru projekta sklenjenih za več kot milijon evrov pogodb za različne študije in svetovanja.

Na vprašanje, zakaj vodstvo prejekta preprosto ne odstavi, je odgovoril, da za to nima pristojnosti in da je projekt prišel do točke, ko ga morajo do konca pripeljati tisti, ki ga vodijo.

Teš in HSE: Politika projekta še vedno ne pozna
Pogoji, ki jih je v zameno za poroštvo za Teš 6 postavila vlada, niso izpolnjeni, saj ni znana končna cena projekta, pravi koalicija. V Tešu in HSE-ju pa ugotavljajo, da politika projekta še vedno ne pozna.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin strank koalicije so na ponedeljkovem sestanku potrdili mnenje vlade, da pogoji, ki jih je v zameno za poroštvo za Teš 6 postavila vlada, niso izpolnjeni, saj ni znana končna cena projekta. Postopek o poroštvenem zakonu se zato v DZ-ju še ne more nadaljevati, pojasnjuje Matej Tonin iz Nove Slovenije.

"Preden poslanke in poslanci sprejmejo zelo veliko odgovornost, morajo imeti predstavljene natančno vse podatke tako glede vrednosti projekta kot vsega ostalega," pa pravi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Po Toninovih besedah ta trenutek poteka tudi boj za interpretacijo. "Če poslušate predstavnike Teša, boste ugotovili, da stalno ponavljajo, da so vse pogoje že izpolnili. Vendar pa odgovora o izpolnjevanju ključnega pogoja za poroštvo, to je, kakšna bo končna cena projekta, nimajo oz. nočejo dati," je pojasnil.

Opozoril je še, da je po njihovih informacijah nemški Siemens ponudil, da bi projekt izpeljal na ključ za 750 milijonov evrov, pa je bila ta ponudba zavrnjena. Namesto tega je bil za dobavitelja izbran Alstom, ki je postavil ceno 650 milijonov, posebej pa bo izračunal še dodatno montažo, ki bo stroške dvignila nad milijardo evrov, je spomnil Tonin. "Celotna montaža opreme stane več kot vsa ostala investicija," je še poudaril. "Če so tovrstni projekti v Evropi ocenjeni na okoli 600 do 650 milijonov evrov, mi presegamo milijardo. Ne moremo razumeti, da je montaža opreme dražja kot celotna investicija izgradnje tega bloka," je dodal.

"Koalicija še vedno ne pozna projekta"
Na Toninove navedbe so se že odzvali v Tešu in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). "Žal ugotavljamo, da predstavniki vladne koalicije še vedno ne poznajo projekta nadomestnega bloka šest in verjamemo, da je tudi to eden izmed ključnih razlogov za nepotrditev zakona o poroštvu za posojilo Evropske investicijske banke," so zapisali v sporočilu za javnost. Spomnili so, da so že večkrat zagotovili, da bodo v povezavi s Tešem 6 izpolnjeni vsi vladni pogoji, zato se sprašujejo, kakšna zagotovila še želijo v koaliciji, da bodo pogoj vlade v povezavi s ceno investicije razumeli kot izpolnjen.

Zavrnili so tudi Toninove navedbe, da bi bila odločitev za Siemens cenejša. Posebej pa jih presenečajo besede o tem, da cena montaže presega ceno glavne tehnološke opreme. "V vrednosti projekta predstavlja vrednost glavne tehnološke opreme okrog 75 odstotkov. Ostali delež predstavljajo ostali paketi," so poudarili. Med temi paketi so našteli razžveplanje dimnih plinov, hladilni sistem, stroške financiranja, gradbena dela, zavarovanje ipd.

Delež vrednosti montažnih del v vrednosti glavne tehnološke opreme je tako po njihovih zatrdilih pod 20 odstotki, kar naj bi bilo v okviru podobnih objektov. "V HSE-ju in Tešu se o ceni montaže za blok šest še pogajamo in verjamemo, da nam bo uspelo to še znižati," so še poudarili.