Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Kriminalisti bodo za skupno 25 kaznivih dejanj ovadili štiri državljane Slovenije z območja Policijske uprave Celje, stare od 42 do 74 let. Nobeden od njih ni bil kdaj prej kaznovan, je danes povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Celje Boštjan Hmelak. Osumljenim za trgovino z ljudmi po kazenskem zakoniku grozi zaporna kazen od tri do 15 let in denarna kazen.

V preiskavi, ki je stekla februarja lani, so kriminalisti in policisti s pomočjo klasičnih in prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovili, da so akterji kriminalne združbe prek oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti iz tujine, večinoma iz Ukrajine in iz socialno šibkih okolij, za katere so uredili nastanitev v enem izmed hotelov na območju PU-ja Celje, v katerem delujeta tudi nočni klub in kazino. Tam so dekleta tudi prihajala v stik s strankami.

Policija: Silili so jih v prostitucijo

Po nastanitvi v hotel so osumljenci ženske, stare od 24 do 40 let, silili v prostitucijo, če pa so se temu uprle, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali. Ob tem so jih v ekonomsko podrejen položaj spravljali tudi s tem, da so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov. Hkrati so osumljeni svoj del nezakonito pridobljene premoženjske koristi pridobivali tudi od strank, ki so morale dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug.

Kriminalisti so doslej identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še po eno državljanko Romunije in Moldavije, ki so se medtem ali vrnile v domovine ali odšle v druge klube, ki jih sicer kriminalisti za zdaj ne preiskujejo. V povprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev, je povedal Hmelak.

V času preiskave so kriminalisti opravili razgovore z 12 žrtvami, ki so jih seznanili z njihovimi pravicami in jim v sodelovanju z društvom Ključ predstavili program oskrbe žrtev trgovine z ljudmi, vendar se po Hmelakovih besedah nobena ni identificirala kot žrtev kaznivih dejanj. Njihove izpovedi bodo sicer kriminalisti ne glede na to priložili kazenski ovadbi.

Ob koncu preiskave so kriminalisti in policisti po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost, razlogov za pripor pa ni bilo, tako da so ti zdaj na prostosti.

Pri eni izmed osumljenk, ki je zaposlena kot natakarica, so policisti v času preiskave našli 104.000 evrov gotovine, ki so jih zaradi suma protipravne premoženjske koristi zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist vseh osumljencev pa še ugotavljajo.