Foto: Tarča RTVSLO
Foto: Tarča RTVSLO

STA je v ponedeljek poročal, da je Ustavno sodišče BiH-a zavrnilo pritožbo Roka Snežiča, ker so mu pred časom zaradi njegovih domnevno spornih finančnih poslov prepovedali vstop v državo, ter da je mariborskemu poslovnežu in davčnemu svetovalcu še naprej prepovedan vstop v BiH. Pri tem so se sklicevali na objavo spletnega portala Istraga.ba na Twitterju.

Omenjeni portal je na Twitterju objavil tudi prvo stran sodbe Ustavnega sodišča BiH-a, v kateri je navedeno, da je bila pritožba Roka Snežiča zavrnjena, zato naj bi mu bil vstop v BiH še naprej prepovedan.

Rok Snežič se je odzval, da te trditve ni držijo, temveč da je Ustavno sodišče BiH-a ugotovilo, da je pred tem sodišče BiH-a ugotovilo, da pritožniku Snežiču ni bil izrečen izgon s prepovedjo vstopa in prebivanja na ozemju Bosne in Hercegovine. Kot dokaz je Snežič priložil celotno sodbo Ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine v primeru njegove pritožbe.

V odločitvi ustavnega sodišča, s katero je bila zavrnjena Snežičeva pritožba, je navedeno, da zato, ker Snežiču ni bil izrečena prepoved vstopa in bivanje v BiH-u, niso bile kršene njegove pravice, zato pritožniki ne morejo trditi, da so žrtve kršitev ustavnih pravic. Neupravičena zahteva pa je bila razlog za zavrnitev pritožbe.

Varnostne službe BiH-a so Snežiča konec leta 2020 označile za grožnjo varnosti in integriteti BiH-a, zato naj bi mu prepovedali vstop v državo. Kot je navedeno v sodbi Ustavnega sodišča BiH-a je Snežič v pritožbi navedel, da je pri izhodu iz Bosne in Hercegovine 31. decembra 2020 dobil ustno potrditev obmejnega policista Bosne in Hercegovine, da takšna odločitev obstaja, vendar mu nikoli ni bila izročena.