Rok Snežič. Foto: Tarča RTV SLO
Rok Snežič. Foto: Tarča RTV SLO

Tako se pritiski na portal necenzurirano.si še dodatno stopnjujejo, piše v sporočilu za javnost Društva novinarjev Slovenije (DNS). "Pri tem jim očita, da naj bi poslovali nelegalno, se financirali z denarjem sumljivega izvora, prejemali plačila v gotovini in druge domnevne nepravilnosti, pri čemer gre po navedbah novinarjev za lažnive obtožbe in popolne konstrukte, ki nimajo podlage v dejstvih," so zapisali.

Sorodna novica Pandorini dokumenti razkrivajo tudi slovenska podjetja

Ob tem opozarjajo, da prizadetim v novinarskih prispevkih ne odrekajo legitimne pravice do branjenja dobrega imena, a menijo, "da gre v tem primeru za novo, še hujšo obliko pritiska". Po njihovem mnenju ima Snežič zveze tako na policiji kot na Fursu, zato gre v tem primeru "za potencialno zlorabo represivnih institucij za namene utišanja novinarjev".

"Takšni manevri so pogosti v evropskih državah z avtoritarno oblastjo, v katerih se skuša kritične novinarje utišati s kriminaliziranjem njihovega dela in osebnosti. Cilj takšnega pritiska je zatreti vse kritične medije in druge glasove v družbi. Ker takšno kontinuirano stopnjevanje pritiskov na novinarje ogroža medijsko svobodo, bo društvo o dogajanju obvestilo tudi mednarodne partnerje in pristojne institucije," so še zapisali.

Sorodna novica Policija zanika informacijo, da naj bi bil Snežič o akciji obveščen vnaprej

Snežič je lani proti trem novinarjem vložil skupno 39 tožb zaradi kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. Ta dejanja naj bi po njegovem mnenju storili v seriji člankov, povezanih s posojilom stranke SDS državljanki Bosne in Hercegovine Dijani Đuđić leta 2017.

V DNS-ju še navajajo, da je namen serijskih tožb utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov, s čimer jih tožniki prisilijo v "izrabo finančnih, časovnih in drugih virov". Prav tako pa da s temi dejanji skušajo prisiliti novinarje, da o določenih tematikah ne poročajo.