Ovca. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Ovca. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Rejec drobnice iz Begunj pred mikrofon ni želel, je pa lovec Vinko Otoničar iz Begunj pri Cerknici povedal, da se je odzval klicu na pomoč: "Poklical je in sem šel do njega. Čakal me je s palico v rokah. Sem ga vprašal, kaj se je zgodilo, in mi je povedal, da je bil volk tam, da ga je s palico podil in kričal, da se je volk umaknil. Ker sem lovec, sem vzel puško. Sicer streljati ne bi smel, bi ga pa mogoče lahko prestrašil s strelom v zrak."

Sorodna novica "Volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo"

Volk ali šakal – za katero žival je šlo, bo pokazala analiza DNK – je poklal dve ovci in sedem jagnjet, nenavadno pa je, "da se ni umaknil od človeka". "Težava je, kot nam povedo ljudje, da zadnjih nekaj dni videvajo posamezne volkove, ki hodijo okoli vasi, in to pri belem dnevu," pravi.

Ta pokol ovac je bil pri Begunjah, kjer vsak dan srečujejo tudi medvede, že četrti. Tropov volkov je sicer več, zato so vaščani prestrašeni. "Samo vprašanje čase je, kdaj se bo zgodil kakšen napad na ljudi," opozarja Otoničar in dodaja: "Treba je odločno ukrepati, da se stalež teh volkov zmanjša."

Napad Šakala v Dolenji vasi

Šakali so v Dolenji vasi pri Krškem zjutraj skopali jarek pod ogrado in pomorili jelena, dve košuti in pet mladičev. Srečanje z zvermi je bilo prav tako nevarno tudi za lastnika damjakov.

Ob šestih zjutraj je soseda poklicala Branimirja Vodopivca in mu povedala, da v njegovi obori šakali morijo damjake. Ko je vstopil v oboro, je zagledal približno 20 metrov oddaljeno zver.

"Imel sem palico in tolkel po mreži. Dvignil je glavo in sem bil kar v nevarnosti, da bo mene napadel. Potem sem se umikal in tolkel po mreži. Odšel je gor proti severu. Ko je prišel do mreže, se je pa še en pokazal," je dogajanje opisoval Vodopivec.

Šakala sta pobegnila med drevje, Vodopivec pa je poklical lovca. Slednji je bil iz nočne službe, puško je imel s seboj in je enega šakala obstrelil. Oba šakala sta nato pobegnila skozi izkopano luknjo.

Zveri so lastniku povzročile za več tisoč evrov škode, z dogodkom pa je že seznanil nekatere pristojne službe.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič opozarja, da šakal ni avtohtona vrsta, se je pa razširil po vsej državi in ogroža normalno življenje na podeželju: "Končno moramo začeti upravljati. Upravljati pa pomeni, da mora vsake toliko časa po teh zvereh in šakalih počiti puška." Le tako se bodo zveri, ki so že na pragu naselij, začele bati ljudi, obenem pa bo volkov še vedno dovolj.

"In končno naj se, prosim, vsi odgovorni uradniki kakor tudi nevladniki streznijo," še dodaja Žveglič.

Zver napadla ovce