Andrej Lovšin je bil po osamosvojitvi Slovenije prvi direktor Vojaške obveščevalne službe. Foto: BoBo
Andrej Lovšin je bil po osamosvojitvi Slovenije prvi direktor Vojaške obveščevalne službe. Foto: BoBo
Intereuropa toži svojega nekdanjega predsednika uprave. Foto: BoBo

Po informacijah Primorskih novic nekdanji predsednik uprave koprske družbe davčni upravi, ki je pregledala obdobje, v katerem je bil na čelu Intereurope, ni znal ustrezno pojasniti izvora 1,6 milijona evrov, zato so ga iz tega naslova obdavčili v višini 680.000 evrov.

Časnik poroča, da je Lovšin večji del kredita v višini 930.000 evrov, ki ga je konec leta 2006 najel pri banki SKB za nakup delnic Intereurope, skoraj v celoti poplačal v drugi polovici leta 2007, tega leta pa je na svoje račune položil okoli 800.000 evrov.

Dvignil milijon evrov
Kot dodajajo Primorske novice, to časovno sovpada z njihovimi informacijami, da je Lovšin konec maja 2007 z računa v Liechtensteinu dvignil milijon evrov. Pri tem gre za račun družbe IST International Sastrade v lasti Janeza Škrabca in Joza Dragana, lastnikov podjetja Riko, ki je največ zaslužilo z Intereuropino naložbo v logistični center Čehov, še navajajo Primorske novice.

Lovšin je v preteklosti zanikal, da bi kadar koli dvignil denar z računa v Liechtensteinu, po podatkih časnika pa se je pri davčnem nadzoru skliceval na podjetnika iz Bosne in Hercegovine, ki naj bi mu posodil 1,5 milijona evrov za nakup delnic v Sloveniji.

Na davčni upravi so za Primorske novice pojasnili, da zaradi varovanja davčne tajnosti na vprašanja v zvezi s konkretnimi davčnimi zavezanci ne morejo odgovoriti.

Proti Lovšinu odškodninska tožba Intereurope
Intereuropa na koprskem okrožnem sodišču odškodninsko toži Lovšina. Njemu ter preostalima nekdanjima članoma uprave, Lovšinovemu namestniku Zvezdanu Markežiču in delavski direktorici Ondini Jonke, očita oškodovanje družbe z domnevno spornimi vlaganji v Rusijo in Ukrajino in za to terja 37,5 milijona evrov odškodnine.

Po poročanju medijev je koprsko tožilstvo v začetku tedna zoper Lovšina vložilo tudi obtožnico zaradi suma zlorabe položaja, povezanega z zgrešeno naložbo v logistični center Čehov v Rusiji.

Sedanji predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan je ob vložitvi obtožnice ocenil, da vložena obtožnica kaže, da obstaja utemeljen sum, da so bila pri investiciji v terminal Čehov storjena tudi kazniva dejanja, to pa daje dodatno težo postopku odškodninske tožbe proti nekdanji upravi.