Po navedbah vodje projektov pri Rotisu Suzane Repas je podjetje Rotis zavračalo možnost vplivanja za pridobitev posla. Foto: BoBo
Po navedbah vodje projektov pri Rotisu Suzane Repas je podjetje Rotis zavračalo možnost vplivanja za pridobitev posla. Foto: BoBo

Suzana Repas se je v projekt prijave na razpis za nakup osemkolesnih oklepnikov vključila šele v njegovi sklepni fazi, ko so potekali sestanki s Finci, ki so tedaj pripravljali ponudbo. Zadnji so tudi spraševali, ali je treba na kogar koli vplivati, vendar so v Rotisu tako ravnanje odločno zavračali. Repasova sicer ni konkretno navedla, kdo je spraševal o možnostih vplivanja, saj se tega ni spomnila.

Po navedbah Repasove je lastnik Rotisa, danes eden izmed obtoženih, Ivan Črnkovič odločno zavrnil vsako možnost poskusa vplivanja na kogar koli. Repasova je sicer dejala, da je sama od kolegov slišala, da je brez daril na nekaterih področjih težko uspeti, vendar ji je Črnkovič pojasnil, da v Rotisu to možnost izključujejo in bodo delali po razpisih ministrstva za obrambo.

Repasova je dejala tudi, da se Janeza Janše, Jožeta Zagožna in brigadirja Toneta Krkoviča ni nikoli omenjalo v zvezi s poslom. Zagožna je videla le v eni izmed ljubljanskih gostiln, kjer so se naključno srečali in ga je Črnkovič povabil k njihovi mizi, kjer je sedel približno pol ure.

O elektronskem pismu, ki ga je spisala Črnkovičeva soproga Marija Badovinac Črnkovič in v katerem je omenjen Janša, je Repasova dejala, da je šlo zgolj za "nakladanje, saj moraš, kadar želiš dobiti posel, pokazati, kako pomemben si".

Poleg Repasove sta danes pričala še Krkovičev brat Matija in Jože Zupančič. Oba sta pojasnila, da je bil Črnkovič v tem času vpleten tudi v posel z biomaso, ki pa nikoli ni stekel. Črnkovičeva elektronska komunikacija iz tistega časa, za katero tožilstvo trdi, da je povezana s Patrio, je večinoma povezana tudi s projektom biomase, trdi Črnkovič v svojem zagovoru.