Björkqvist ne komentira, ali bo depeša vplivala na sodni proces na Finskem. Foto: MMC RTV SLO
Björkqvist ne komentira, ali bo depeša vplivala na sodni proces na Finskem. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson se je v depeši iz 25. maja 2007, ki jo je objavil WikiLeaks, skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega izmed uslužbencev družbe Rotis, Patrijinega slovenskega partnerja. Vir je Robertsona opozoril tudi, da družbi Stroji in tehnološka oprema Ravne ni uspelo, da bi ponudila "podoben prispevek" Janševi stranki.

SDS: Stara in stokrat zanikana zgodba
V SDS-u so Robertsonove navedbe zanikali, obenem pa opozorili, da se z objavo starih depeš "spet ustvarja virtualna resničnost" z namenom, da se ne bi razpravljalo o bistvenih razvojnih problemih Slovenije in da bi se prikrile informacije o izjemnem vplivu nekdanjega predsednika države Milana Kučana na medijski prostor.

Za informacijo o vsebini depeše pa so v torek izvedeli tudi finski preiskovalci v zadevi Patria. Kot je dejal Björkqvist, sta se s tožilcem dogovorila, da bo policija preverila, ali navedbe nekdanjega veleposlanika ZDA v Sloveniji držijo. Če bodo odkrili kaj novega, bodo to dodali že pripravljenemu poročilu.

Maja bo na finskem predhodna obravnava
Na Finskem je tožilstvo obtožnico zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja proti šestim uslužbencem orožarskega koncerna vložilo decembra lani. Za maj je na sodišču v Helsinkih predvidena predhodna obravnava, nato pa naj bi se avgusta začela glavna obravnava.

Sojenje v Sloveniji se bliža koncu
Medtem se sojenje v zadevi Patria v Sloveniji bliža koncu, deželno sodišče na Dunaju pa je v petek že izreklo sodbo. Za prvoobtoženega Wolfganga Riedla je odločilo, da je kriv v več točkah obtožnice, med drugim podkupovanja v Sloveniji. Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbo. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Ali bo razsodba v zadevi Patria v Avstriji kakor koli vplivala na proces na Finskem, je po besedah Björkqvista v rokah tožilca, zato preiskovalec tega vprašanja ni komentiral.