Tožilstvo Foto: "BoBo
Tožilstvo Foto: "BoBo

Obtožnica Zajca bremeni poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom, sam pa trdi, da je le kršil javni red in mir ter storil prekršek po zakonu o orožju.

Tožilstvo vztraja, da je obtoženi bombo odvrgel, ko je bila nekdanja tožilka doma, da bi ji vzel življenje. Eksplozija je povzročila nevarnost za življenja drugih ljudi, saj so se drobci bombe razleteli po okolici in pri tem na hiši in vozilu povzročili tudi za nekaj tisoč evrov škode, poudarja tožilstvo, ki dodaja, da je Zajc na neznanem naslovu hranil dve vojaški ročni bombi.

Bombo odvrgel "po naročilu nekega Mileta"
Zajc se je na današnjem začetku sojenja branil, da je bombo na dvorišče nekdanje tožilke odvrgel "po naročilu nekega Mileta", ki ob koncih tedna na bolšjem sejmu prodaja orožje. Kot je dejal v zagovoru, je med čiščenjem domače vrtne ute našel nekaj starih jugoslovanskih bomb in jih želel prodati Miletu.

Vrzi bombo in ti dam službo
Mile naj bi ga prosil, da pred neko hišo odvrže bombo, da bi tako prestrašil neko žensko, do katere goji zamero, kar naj bi Zajc zavrnil. Ker pa je Mile vztrajal in mu ponudil tudi službo, je Zajc ponudbo sprejel. Mile mu je izročil dve bombi, ki mu ju je Zajc malo pred tem prodal.

Zajc vztraja, da ni vedel, pred čigavo hišo bo odvrgel bombo. Če bi to vedel, je nikoli ne bi odvrgel, je dejal. Prav tako naj ne bi imel namena nikogar ubiti, ampak le prestrašiti. Bombi sta bili majhni in zarjaveli ter oblepljeni z lepilnim trakom, je pojasnil na sodišču, zato ni pričakoval, da bi lahko povzročili večjo škodo.

Čez ograjo je nato na dvorišče odvrgel le eno bombo in stekel proč. Še pred tem se je prepričal, da ni nikogar v okolici, v hiši nekdanje tožilke ni bilo luči, prav tako ni vedel, da je bila Jožica Boljte Brus takrat v hiši, je zatrjeval. Šele naslednji dan je v medijih videl, kakšno neumnost je storil, je povedal na sodišču.

Če se ne bi presedla ...
Med eksplozijo je nekdanja tožilka sedela pred vhodnimi vrati, kamor je prišla pokadit cigareto. Luč na hodniku je bila zato prižgana, kar se je z dvorišča zagotovo videlo, je na sojenju povedala nekdanja tožilka. Najprej je želela sesti na klopco pred vhodnimi vrati, kjer običajno kadi, a je bilo hladno, zato se je presedla.

"Dva šrapnela sta priletela v bližino klopce, če bi tam sedela, se danes verjetno ne bi pogovarjali," je med povedala Jožica Boljte Brus. "Za državo delaš celo življenje, potem pa ti nekdo, ki mu nisem nič storila, življenje tako spremeni," je dodala.

Že tri leta je v pokoju, zato si ni predstavljala, da se ji po tolikem času lahko kaj takega zgodi, je dejala. Ker je bila tožilka, ki je bila zaradi svojega dela policijsko varovana leta 2001, je prepričana, da je bil napad naročen, zato ji ne pomaga, da je Zajc zaprt. Tako nekdanja tožilka kot njena družina sta namreč zaskrbljeni, da se lahko kaj podobnega ponovi.