Sojenja so se udeležili Jože Zagožen (na fotografiji), Tone Krkovič in Walter Wolf. Manjkala sta Ivan Črnkovič in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sojenja so se udeležili Jože Zagožen (na fotografiji), Tone Krkovič in Walter Wolf. Manjkala sta Ivan Črnkovič in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Bančnik Christian Ivanovski je dejal, da je njegova banka februarja leta 2007 prejela nalog za izplačilo skoraj 700 tisoč evrov gotovine z računa žene poslovneža Apichata Shiritaporna. Pooblastila za dvig denarja je imel Wolfgang Riedl, eden izmed obtoženih v avstrijskem procesu v zadevi Patria.

Ivanovski je dejal, da so pooblastilo preverili, lastnica računa, na katerem je bil denar, pa naj bi sredstva prejela z nakazilom podjetja ICB International iz Liechtensteina. Prvi mož podjetja ICB International je Hans Peter Wilhelmer, ki je slovenski sodnici pojasnil, da je v Avstriji obtožen davčne utaje, zato ne želi pričati.

Sodnica Barbara Klajnšek mu je pojasnila, da sodni proces v Sloveniji ni povezan z davčnimi utajami, a da lahko v skladu s kazenskim poukom zavrne vprašanja, ki bi njega in njegove bližnje spravila v hudo sramoto, povzročila znatno materialno škodo ali kazenski pregon. Wilhelmer je nato na večino zastavljenih vprašanj odgovoril, da zaradi postopkov v Avstriji ne želi odgovoriti. Oba sta bila zaslišana prek videokonference.

Manjkala Janša in Črnkovič
Nadaljevanja sojenja so se tudi tokrat udeležili trije izmed peterice obtoženih: brigadir Tone Krkovič, Franc Zagožen, nekdanji prvi mož HSE-ja in poslovnež Walter Wolf. Manjkala sta Ivan Črnkovič iz Rotisa, ki je bil službeno odsoten, in predsednik vlade Janez Janša, ki se je prav tako opravičil zaradi službenih obveznosti.