Policija je preiskavo pasjih bojev začela pred leti. Foto: EPA
Policija je preiskavo pasjih bojev začela pred leti. Foto: EPA

V Trbovljah se je začelo sojenje šesterici, ki naj bi pokojnemu Tinetu Resniku iz Litije pomagala pri prirejanju pasjih bojev. Gre za prvi primer sojenja v primeru pasjih bojev pri nas, eden izmed obtoženih je krivdo priznal, preostalih pet pa se je izreklo za nedolžne.

"Obžalujem in priznam, da je moj pes Ringo sodeloval v pasjih bojih," je v zagovoru povedal Željko Andraši, ki je pred kamerami zakrival obraz. Sodnica je sledila predlogu tožilke in mu izrekla pet tisoč evrov denarne kazni.

"Za zdaj sem zadovoljna. Zadeva pa ni pravnomočna, ker sva si stranki pridržali rok za napoved pritožbe," je po obravnavi dejala tožilka Mira Polutnik Špringer.

Grozljive podrobnosti dogajanja
Preostalih pet obtoženih, ki naj bi več let pomagali pokojnemu Tinetu Resniku na njegovem posestvu v Litiji pripravljati pasje boje, se je izreklo za nedolžne. Med njimi so tudi njegov brat, Resnikova zunajzakonska partnerica in hči pokojnega.

Spomnimo, da je policija kljub številnim opozorilom zaščitnikov živali preiskavo začela šele po umoru Tineta Resnika leta 2011. Od takrat pa na dan prihaja vse več grozljivih podrobnosti. Eden izmed zaseženih videoposnetkov naj bi celo prikazoval, kako lastnik poražene živali psu razpara trebuh, mu z roko iztrga srce ter ga vrže drugim psom.

Iz posestva je bilo v zavetišče odpeljanih 15 psov, kjer so jih osem zaradi hudih poškodb morali evtanazirati.

"Zahtevamo ostrejše kazni"
Pred sodiščem se je zbrala tudi skupina članov civilne iniciative Ustavimo pasje borbe, Daša Vrbovšek je pojasnila, da zahtevajo "ostrejše kazni za pasje borce, pač to je res najhujša oblika mučenja živali". "Mi smo njihov glas, bojujemo se za njih."

Prepričani so, da so kazni za tovrstna dejanja prenizke. Obtoženi peterici namreč grozi največ pol leta zapora.

Matija Mastnak, TV Slovenija

Sojenje organizatorjem pasjih bojev
Sojenje organizatorjem pasjih bojev