Kriminalisti so zasegli več kot 75 kilogramov konoplje. Foto: PU Maribor
Kriminalisti so zasegli več kot 75 kilogramov konoplje. Foto: PU Maribor
Protest pred vlado proti fiskalnemu pravilu, 23.5.2013
Opravljenih je bilo 42 hišnih preiskav. Foto: Ergyn Žječi

Pretekli teden so namreč uspešno končali več mesecev trajajočo, obsežno in zahtevno preiskavo, ki se je začela februarja. 33 osumljencem, starim od 26 do 68 let, ki so večinoma stari znanci policije, očitajo 159 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Združba, ki se je ukvarjala s pridelavo, predelavo, izdelavo produktov in končno distribucijo mamil uporabnikom, je delovala tudi na območju Avstrije in Italije, njeno jedro pa je sestavljalo pet oseb. Vodja združbe prebiva na območju Primorske. V preiskavi so kriminalisti 24 osebam odvzeli prostost, od tega so jih 11 privedli k preiskovalni sodnici, ki je zoper osem oseb odredila pripor.

42 hišnih preiskav
Med trajanjem preiskave so po navedbah kriminalistov osumljenci preprodali več kot deset kilogramov konoplje, več kot 1.100 sadik, okoli kilogram hašiša ter poldrugi liter hašiševega olja. V hišnih preiskavah, ki so jih izvedli na 42 lokacijah na območju Ljubljane, Kranja, Celja, Nove Gorice in Kopra, so odkrili velike količine prepovedane droge in opreme za izvrševanje kaznivih dejanj.

V dveh stanovanjskih hišah na Primorskem, ki sta bili posebej prilagojeni za pridelavo konoplje, v več drugih najetih zasebnih in poslovnih prostorih ter štirih zunanjih nasadih, so kriminalisti našli več kot 75 kilogramov konoplje, 89 sadik, 735 mililitrov hašiševega olja ter manjše količine halucinogenih gobic, heroina, amfetaminov, tablet in konopljinih piškotov.

Letno 2.000 kaznivih dejanj zaradi mamil
Tomaž Peršolja z Generalne policijske uprave je dejal, da kriminalistična policija letno v Sloveniji obravnava od 1.800 do 2.200 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Največkrat zaseženo mamilo je ravno konoplja, ki se pojavi v več kot 80 odstotkih primerov. Letno je zasežejo okoli 100 kilogramov, letos pa bodo zaradi te akcije količine še mnogo večje.

Konoplja je med daleč najbolj zlorabljenimi prepovedanimi drogami v Sloveniji, ki na tem področju ni več samo tranzitna država, saj se vedno bolj uveljavlja tudi kot pridelovalka. V preteklosti so jo gojili na prostem, v zadnjem času pa policisti vse pogosteje odkrijejo prostore, posebej prilagojene gojenju konoplje. Leta 2012 so odkrili 75 takšnih prostorov, lani pa že 118.

Zasegli 75 kg konoplje
Zasegli 75 kg konoplje