Onkološki inštitut se že leta spopada s težavami zaradi slabega vodovodnega sistema. Foto: BoBo
Onkološki inštitut se že leta spopada s težavami zaradi slabega vodovodnega sistema. Foto: BoBo
Preiskujejo sume kaznivih dejanj v zdravstvu. Pri operativnih dejavnostih preiskovalcem NPU-ja pomagajo tudi računalniški strokovnjaki s Policijske uprave Ljubljana. Foto: BoBo
"Mene so službe prepričale. Nisem imel razloga, da bi dvomil, da je karkoli v zvezi s tisto pogodbo narobe. Je pa, kot sem obveščen, naknadno prihajalo do sprememb, ne vem, kaj se je dogajalo v zadnjih pol leta in več, to pač nisem seznanjen," je zatrdil nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Preiskave na onkološkem inštitutu

Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar je ob hišnih preiskavah v povezavi z obnovo vodovoda inštituta dejal, da ne ve, kako bodo preiskave vplivale na obnovo. Ob vprašanju glede odgovornosti za to, da je postopek izbire izvajalca kljub vsem opozorilom prišel do konca, ocenjuje, da odgovornost za to nosi "najbrž ministrstvo, ki je vodilo vse postopke". Sam pa težko reče, ali je ministrstvo dovolj resno preverilo vsa njegova opozorila.

"Njihovo stališče je bilo, da je vse v redu. Moji sodelavci iz tehnične službe in sam pa smo pred objavo razpisa opozarjali, da tisto, kar je pripravljeno, še ni primerno za objavo besedila razpisa," je dejal. Sicer pa ne ve, kako bodo preiskave vplivale na potek sanacijskih del. "To je zdaj odvisno od samega ministrstva, garancij ..." je dejal.

Po njegovem opozorilu je precej dela sicer že narejenega, a tudi če se bo sanacija zavlekla, inštituta to ne bo ohromilo. "V celoti namreč deluje še stari vodovod," je spomnil. "Do končne razrešitve zadeve bomo lahko delali tudi s starim vodovodom," je zagotovil.

Milijonsko preplačilo sanacije
Na policiji so za MMC potrdili, da posebna skupina Nacionalnega preiskovalnega urada, ki se ukvarja s korupcijo v zdravstvu, opravlja pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb.
Domnevno naj bi šlo za sporen razpis za izgradnjo vodovoda na Onkološkem inštitutu, ki naj bi jo preplačali za približno dva milijona evrov. Prav tako pa naj bi bil prirejen razpis v korist enega izmed izvajalcev.

Znova pod drobnogledom Medicoengineering
Po poročanju portala 24ur.com naj bi bili glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

Težave z vodovodom na Onkološkem inštitutu se vlečejo že dalj časa. Po težavah z legionelo so ugotovili, da bo treba vodovod v celoti zamenjati, letos spomladi so se začela prva dela. Starega vodovoda, dolgega okrog 15 kilometrov, med obnovo ne bodo odstranili, temveč bodo ob zdajšnjem zgradili novega.

Pogodba s Kovinarjem Kočevje, ki je bil izbran na razpisu za obnovo vodovoda, je bila podpisana že novembra lani, a se dela - predvsem zaradi zaskrbljenosti inštituta, da se bo projekt v času izvedbe podražil - več mesecev niso začela. Vodstvo Onkološkega inštituta je zaradi teh skrbi tudi podalo prijavo suma korupcije na specializirano državno tožilstvo. Pozneje je ministrstvo k pogodbi s Kovinarjem dodalo člen, v katerem so zapisali, da bo svoj nadzor nad deli izvajal tudi Onkološki inštitut.

Pogodba je bila namreč podpisana za sedem milijonov evrov, podizvajalca Kovinarja Kočevje pa sta Medicoengineering in Gradia. Medicoengineering je znan že iz zgodbe o operacijskih mizah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je prav tako v rokah preiskovalcev NPU-ja. Ti sumijo, da so bile mize preplačane. Vrednost del, ki naj bi jih Medicoengineering opravil pri obnovi vodovoda, naj bi bila natanko dva milijona evrov, poroča portal 24ur.

Gantar se ne čuti odgovornega
Nekdanji minister za zdravje, zdaj pa predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar je glede današnjih preiskav na Onkološkem inštitutu dejal, da se ne čuti odgovornega, čeprav je prvo pogodbo za obnovo vodovoda podpisal prav on. Prepričan je, da je bil podpis pogodbe za obnovo vodovoda v tistem trenutku smiselna poteza. "Mene so službe prepričale. Nisem imel razloga, da bi dvomil, da je kar koli v povezavi s tisto pogodbo narobe. Je pa, kot sem obveščen, naknadno prihajalo do sprememb, ne vem, kaj se je dogajalo v zadnjih pol leta in več, s tem pač nisem seznanjen," je dodal.

"Bil sem zelo vesel, ko smo pogodbo podpisali ... Sam razpis je bil izpeljan po postopkih, ne vem pa, kaj se je dogajalo s spremembami, tudi z načinom dela od takrat naprej," je dejal Gantar. "Sam nisem nikjer sodeloval, v nobeni delovni skupini, nikdar nisem sprejel nobenega eventualnega ponudnika, tako da to je bila stvar strokovnih služb in zaključek je bil podpis pogodbe," je dodal.

Poudaril je, da so predstavniki Onkološkega inštituta ves čas sodelovali pri razpisu. "Jaz sem dobil izdelek na mizo z zagotovilom, da je bil pripravljen v skladu z zakonom, in še zdaj verjamem, da je tisti del bil. Kakšne spremembe so sledile temu, pa težko komentiram," še pravi Gantar.

Kriminalisti "lahko pridejo"
Poudaril je še, da je zaupal ekipi ljudi, ki je v času njegovega ministrovanja delovala na področju investicij. "Verjamem, da je bilo v tistem trenutku opravljeno korektno delo," je dodal Gantar.

Na vprašanje, ali ne pričakuje obiska kriminalistov tudi sam, glede na to, da je podpisal pogodbo s Kovinarjem Kočevje, je Gantar odgovoril: "Lahko pridejo tudi do mene, tu ni nobene težave, ampak kot rečeno, ne v nobenem postopku, ne v izbiri sami, ne prek elektronske komunikacije, v ničemer nisem sodeloval, tako da jaz tu nisem imel razloga, da pogodbe ne bi podpisal."

Preiskave na onkološkem inštitutu