Onkološki inštitut ima težave z legionelo že več let. Foto: BoBo
Onkološki inštitut ima težave z legionelo že več let. Foto: BoBo

Tokrat so presežene vrednosti bakterije zaznali na nekaterih mestih v stari stavbi inštituta. Začeli so s toplotnimi šoki, da jih uničijo.

V novi stavbi inštituta pa bodo morali zamenjati celoten vodovod. Ministrstvo za zdravje je izbralo izvajalca sanacije, to je Kovinar Kočevje. Vodovodno omrežje na inštitutu bo predvidoma v celoti zamenjano do konca prihodnjega leta. Zamenjati bo treba 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom.

Tudi med potekom del se bodo bolniki na inštitutu zdravili, večjih selitev zaradi tega ne načrtujejo.

Težave vse od vselitve leta 2007
Onkološki inštitut ima sicer težave z vodovodom vse od selitve v novo stavbo leta 2007. Večkrat je bila v vodi prisotna legionela, zaradi česar so morali izvajati toplotne in klorne šoke, na pipah imajo nameščene filtre.

Blažja ali težja oblika bolezni
Bakterija legionela sicer povzroča bolezen legionelozo, ki je lahko blažja s povišano temperaturo ali težja s pljučnico. Bolj zapleten potek in večja umrljivost je značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo in odpovedjo ledvic ter bolnike z oslabljenim imunskim sistemom.

Legionele so sicer prisotne v naravnih vodnih okoljih, a je število bakterij tam majhno, tako običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Legionele iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, najbolj pa se razmnožujejo v topli vodi in takrat lahko predstavljajo tveganje za ljudi.