Posnetek kaže rezanje naslovnice z Janezom Janšo in merjenjem z merkom pištole nanj. Foto: YouTube
Posnetek kaže rezanje naslovnice z Janezom Janšo in merjenjem z merkom pištole nanj. Foto: YouTube

Na video, ki je že odstranjen s spleta, so opozorili v SDS-u, kjer pravijo, da avtor grozi predsedniku SDS-a in premierju Janezu Janši. Na posnetku namreč nekdo predsedniku vlade Janši, upodobljenem na brezplačniku Žurnal, prereže usta s škarjami, sledi pa prizor, v katerem se puškin merek ustavi točno na Janši. "Sporočilo je jasno. Predsednika je očitno treba likvidirati," navajajo v stranki.

Preganjanje na predlog oškodovanca
Pričakujejo, da bosta policija in informacijska pooblaščenka ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi. Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da bodo preverili vse okoliščine tega primera. Posnetek sicer vsebuje elemente kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, ki se skladno z 52. členom zakona o kazenskem postopku preganja na predlog oškodovanca.

Pooblaščenka svetuje prijavo na policijo
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa še ni prejela nobene prijave v povezavi z videoposnetkom, po ogledu pa tudi ugotavlja, da očitno ne gre za kršitev s področja varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja, za kar je pristojna. Zato v tem primeru nimajo pristojnosti, da bi ukrepali. Informacijski pooblaščenec namreč ni organ, ki bi imel zakonska pooblastila za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj.

"Ob tem menimo, da je tovrstne grožnje treba obravnavati resno, in predlagamo, da se s prijavo takoj obrnete na policijo, ki je pristojna za odkrivanje storilcev in preiskovanje kaznivih dejanj, ali na pristojno državno tožilstvo, kamor lahko vložite kazensko ovadbo," še pojasnjuje informacijska pooblaščenka.

Anonimno grozilno pismo
Pred časom je Janša prejel tudi pismo, v katerem mu je anonimni pošiljatelj sporočal, da mu posodi "pištolo, da se ustreli". "Od osamosvojitve R. Slovenije delaš samo zdrahe. (...) Na Balkan ne smeš hoditi, ker te bodo ubili."