Obravnava se je na mariborskem okrožnem sodišču začela januarja 2010 in zaradi občutljivosti potekala za zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO
Obravnava se je na mariborskem okrožnem sodišču začela januarja 2010 in zaradi občutljivosti potekala za zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO
Cerkev bo plačala za zlorabo

Mariborska nadškofija, celjska škofija in župnija Artiče bodo morale žrtvi po (nepravnomočni) sodbi okrožnega sodišča plačati 50 tisoč evrov odškodnine, je potrdil tudi odvetnik žrtve Rok Čeferin in dodal, da so omenjeno sodbo prejeli danes. Pritožba nanjo je mogoča še v 15 dneh in Čeferin domneva, da se bo nasprotna stran pritožila.

Zoper župnika Jošta je pred leti potekal kazenski postopek zaradi večkratnih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo več deklic. Ker je januarja 2007, še pred koncem sojenja, umrl, je bil kazenski postopek ustavljen. Ena izmed žrtev, ki jo je po besedah njenega odvetnika Roka Čeferina župnik v prostorih župnišča po verouku spolno zlorabil, ko je bila stara sedem let, se je sklicevala na obligacijski zakonik in zahtevala odškodnino od treh pravnih oseb RKC-ja, v okviru katerih je duhovnik v času posilstva delal - od župnije Artiče, celjske škofije in mariborske nadškofije.

Razmerje med RKC-jem in duhovnikom podobno kot med delodajalcem in zaposlenim
Kot je januarja 2010, ko se je sojenje začelo, pojasnjeval Čeferin, obligacijski zakonik določa, da sme oškodovanec, če mu nekdo povzroči škodo pri svojem delu za nekega delodajalca, zahtevati odškodnino ne samo od neposrednega povzročitelja (delavca), temveč tudi od delodajalca, pa čeprav ta sam ni bil kriv za nastalo škodo.

Ker je šlo pri odnosu med škofijo in duhovnikom po mnenju Čeferina za podobno razmerje kot med delodajalcem in zaposlenim, je za ravnanje svojega pokojnega duhovnika odškodninsko odgovorna Rimskokatoriška cerkev oziroma škofija in župnija, v kateri je delal.

Precedenčni primer
Domnevna žrtev naj bi zaradi hudih duševnih bolečin in resnih zdravstvenih težav, ki so posledica spolne zlorabe, zahtevala 140.000 evrov odškodnine. Sojenje je potekalo zaprto za javnost, saj je tema zelo občutljiva. Odločitev pomeni pomemben precedens za prihodnja razmerja med Cerkvijo in morebitnimi novimi žrtvami zlorab duhovnikov, saj gre za prvo takšno sodbo.

Za odškodninsko tožbo pa naj bi se odločile tudi vse tri žrtve ormoškega župnika Albina Žnidariča. Dva zahtevka že obravnava ptujsko sodišče, tretji pa naj bi prišel na vrsto v prihodnjih mesecih.

Cerkev bo plačala za zlorabo