Možnosti za poravnavo pa so precej majhne, saj Cerkev ni pripravljena na priznanje krivde, umik tožbe pa ni sprejemljiv za tožnico. Foto: MMC RTV SLO
Možnosti za poravnavo pa so precej majhne, saj Cerkev ni pripravljena na priznanje krivde, umik tožbe pa ni sprejemljiv za tožnico. Foto: MMC RTV SLO
Tožba proti RKC-ju

Skoraj tri leta po vložitvi odškodninske tožbe ene od domnevnih žrtev zdaj že pokojnega artiškega župnika Karla Jošta, ki je bil obtožen spolne zlorabe otrok, se sojenje vendarle začenja. Oškodovanka zdaj toži celjsko škofijo, mariborsko nadškofijo in župnijo Artiče.

Župnik umrl pred koncem sojenja
Zoper župnika Jošta je pred leti tekel kazenski postopek zaradi večkratnih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo več deklic. Ker je januarja 2007, še pred koncem sojenja, umrl, je bil kazenski postopek ustavljen. Ena izmed žrtev, ki jo je po besedah odvetnika Roka Čeferina župnik v prostorih župnišča po verouku spolno zlorabil, ko je bila stara sedem let, se zdaj skilcuje na obligacijski zakonik in zahteva odškodnino od treh pravnih osebe RKC-ja, v okviru katerih je duhovnik v času posilstva delal.

Obligacijski zakonik določa, da če nekdo drugemu povzroči škodo pri svojem delu za nekega delodajalca, sme oškodovanec zahtevati odškodnino ne samo od neposrednega povzročitelja (delavca), temveč tudi od delodajalca, pa čeprav ta sam ni bil kriv za nastalo škodo. Ker gre pri odnosu med škofijo in duhovnikom po mnenju Čeferina za podobno razmerje kot med delodajalcem in zaposlenim, je za ravnanje svojega pokojnega duhovnika odškodninsko odgovorna RKC oziroma škofija in župnija, v kateri je delal.

"Primerjava z delovno organizacijo ni mogoča"
A predstavniki Cerkve trdijo, da RKC-ja ni mogoče primerjati z delovno organizacijo, ki trži blago in ustvarja profit. Zavračajo tudi o odgovornosti cerkvenih oblasti, da naj ne bi ukrepale zoper župnika, čeprav naj bi vodstvo škofije vedelo za spolne zlorabe. Vsekakor je ta tožba prvi tak primer v Sloveniji.

"O uspehu poravnave dvomim, ker jo RKC zavrača. Mislim, da bo o zadevi moralo odločiti sodišče s sodbo," je še dejal odvetnik oškodovanke in dodal, da so sodišču predlagali izključitev javnosti. Sojenje tako poteka za zaprtimi vrati. Čeprav je po Čeferinovih besedah nujno, da je javnost obveščena o pedofiliji v cerkvenih vrstah, saj bo to spremenilo odnos RKC-ja do tega vprašanja, pa je po drugi strani še bolj pomembno, da se obravnavanje podrobnosti o tako občutljivem dogodku, kot je posilstvo otroka, skrije pred očmi javnosti.

Tožba proti RKC-ju