Faur meni, da ZDA niso imele podlage za zahtevo izročitve. Foto: Jernej Vöröš
Faur meni, da ZDA niso imele podlage za zahtevo izročitve. Foto: Jernej Vöröš


Tako je Faur po treh mesecih in pol za rešetkami danes lahko odšel domov. Njegov prvi komentar ob tem je bil: ''Rad bi se zahvalil slovenskim organom za njihovo odločitev, da se niso vdali ameriškim pritiskom.'' Sicer je upal, da bo o njegovem primeru odločeno prej, in dodal, da je ''Amerika z zahtevo za izročitev čakala do zadnjega mogočega datuma, čeprav so vedeli, da ni možnosti za mojo izročitev. Želeli so pač, da bom tukaj toliko časa, dokler bo mogoče."

Faur, ki so ga decembra zaradi poskusa podkupovanja paznika obravnavali tudi na murskosoboškem sodišču, je ob odhodu še povedal, da se najbolj veseli vrnitve k družini.
Vdrl v računalniške sisteme Nase
Potem ko so pomurski policisti oktobra lani med rutinskim pregledom prometa naleteli na državljana Romunije Victorja Faurja, so ugotovili, da ga ZDA iščejo z mednarodno tiralico. Faur je namreč med letoma 2004 in 2006 vdrl v računalniški sistem ameriške mornarice in Nase, zaradi česar je ameriška vesoljska agencija za nekaj časa ostala brez povezave z vesoljskimi plovili.

Zoper Faurja, ki je bil oktobra s prijatelji na poti v Italijo na turnir biljarda, je zaradi mednarodne tiralice in begosumnosti preiskovalna sodnica odredila pripor. Na poti za rešetke je novinarjem dejal, da je bila njegova aretacija nezakonita, ker je za očitana kazniva dejanja že bil pravnomočno obsojen v Romuniji, in sicer na pogojno kazen in plačilo 240 tisoč dolarjev. Za vdore pa je dejal, da je z njimi le dokazal, kako ranljivi so računalniški sistemi.
Kmalu za tem, ko so Faurja v Murski Soboti priprli, so ZDA zahtevale njegovo izročitev, toda senat murskosoboškega okrožnega sodišča je 15. januarja odločil, da ga Slovenija ne bo izročila ZDA. Sodišče je odločitev oprlo predvsem na to, da je Victor Faur za vsa kazniva dejanja, zaradi katerih zahtevajo ZDA njegovo izročitev, bil že pravnomočno obsojen v Romuniji. Odločitev je zdaj potrdilo tudi Višje sodišče v Mariboru.