Aretacija Faura je med najodmevnejšimi temami v Romuniji. Foto: MMC RTV SLO
Aretacija Faura je med najodmevnejšimi temami v Romuniji. Foto: MMC RTV SLO

Ameriško pravosodje Faura s hekerskim imenom SirVic išče z mednarodno tiralico. Obtožujejo ga, da je z vdori v omenjene sisteme povzročil za 1,3 milijona dolarjev škode in da je zaradi njega ameriška vesoljska agencija Nasa za nekaj časa ostala brez povezave z vesoljskimi plovili.
V ZDA mu za to grozi zaporna kazen od enega do desetih let zapora.

Pomurski policisti so Victorja Faura na podlagi tiralice prijeli oktobra lani med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti, ko je potoval na tekmovanje v biljardu v Italiji. Murskosoboško sodišče je 29-letnemu Romunu zaradi begosumnosti odredilo ekstradicijski pripor.

Faur: Z vdori sem dokazal ranljivost sistemov
Romun je izročitvi nasprotoval, ker so mu zaradi očitanih dejanj že sodili v njegovi domovini. Romunsko pravosodje ga je obsodilo na pogojno zaporno kazen in plačilo 240.000 dolarjev - v korist oškodovanih agencij. V svojo obrambo je še dejal, da je v sisteme vdiral izključno zato, da bi dokazal, kako ranljivi so.

Senat Okrožnega sodišča v Murski Soboti je odločil, da Fauru ne morejo dvakrat soditi za isto kaznivo dejanje, za katerega je bil tudi že kaznovan. Zadevo bo sicer po uradni dolžnosti preverilo Višje sodišče v Mariboru.

Do takrat Faur ostaja v priporu, kjer je že prišel v navzkriž tudi s slovenskim pravosodjem. Decembra so ga obravnavali zaradi poskusa podkupovanja paznika.
Po poročanju TV Slovenija je aretacija SirVica v Romuniji med najodmevnejšimi temami.