Policisti so Uroša Rotnika prijeli v četrtek in ga na policijski upravi pridržali čez noč. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so Uroša Rotnika prijeli v četrtek in ga na policijski upravi pridržali čez noč. Foto: MMC RTV SLO
Nadaljevanje preiskave glede provizij pri TEŠ 6
Nekdanjega direktorja TEŠ Rotnika so izpustili iz pridržanja


Kriminalisti so Rotnika v četrtek pridržali zaradi suma zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, povezanih s projektom gradnje Teš 6. Iz policijskega pridržanja so ga izpustili zjutraj. Poleg Rotnika so po poročanju medijev pridržali še Bogdana Pušnika, delnega lastnika družbe MP Naložbe. Pušnik ni bil v pogodbenem razmerju s Tešem, bil pa naj bi Rotnikov neuradni osebni finančnik.

"Kot sam razumem dogodke včerajšnjega in današnjega dne, je policija s hišnimi preiskavami pri meni iskala dokumentacijo v zvezi s sumom storitve istih kaznivih dejanj, ki naj bi jih domnevno storil kot direktor Teša, glede katerih so policisti hišno preiskavo opravili že pred natančno letom dni," je v sporočilu medijem pojasnil Rotnik.

"Nikoli nisem prejel nobene provizije"
Kot pravi, mu je policija takrat že zasegla obsežno listinsko dokumentacijo, očitki pa so še vedno enaki - da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6 Alstomom, kar sam odločno zanika. "Ne od Petra Kotarja ne od katere njegovih družb ne od Alstoma ne od kogar koli drugega za sklenitev pogodbe nisem nikoli prejel nobene provizije," je zagotovil.

Policija ga je danes zaslišala o njegovem premoženjskem stanju in s tem povezanimi listinami, ki jih je sam predhodno že predložil davčnemu organu na njihov poziv, je pojasnil Rotnik. Kot pravi, je na današnjem zaslišanju ugotovil, da je policija s temi listinami razpolagala že pred četrtkovo hišno preiskavo, saj jo je predtem sama pridobila od davčnega organa.

Rotnik: Izvor premoženja je zakonit
"Izvor mojega premoženja je zakonit in preverljiv. Premoženje, ki ga imam, sem v pretežni meri ustvaril pri trgovanju z vrednostnimi papirji od leta 1994 do danes, med drugim tudi prek borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik," je pojasnil nekdanji prvi mož šoštanjske termoelektrarne.

Ob tem je zagotovil, da je z organi pregona doslej vedno sodeloval in se odzival na vsak njihov poziv k predložitvi ali pojasnitvi dokumentacije, nazadnje 6. junija, ko so ga v povezavi z istimi dejanji zaslišali na Nacionalnem preiskovalnem uradu v Ljubljani. "Zato ocenjujem včerajšnjo hišno preiskavo in včerajšnje moje pridržanje za nepotrebna," je sklenil.
Pop TV je poročal, da naj bi kriminalisti pri Rotniku iskali tudi tri milijone evrov gotovine.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin, celjski kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in pregled zasežene dokumentacije.

Preiskave že pred letom dni
Preiskovalci NPU-ja so že junija lani opravili tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo Teša 6. Iskali so predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so že takrat obiskali Rotnika, saj so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom. Kriminalisti so takrat zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6. Rotnik je sicer zatrjeval, da pri projektu ni bilo nobenih nepravilnosti, dokler ga je vodila njegova ekipa.

Preiskovalci so bili lanskega junija tudi na domu nekdanjega vodje projekta Teš 6 Bojana Brešarja in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Kot so tedaj sporočili s policije, sta bili dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic v sodelovanju z več drugimi osebami.

Policija navaja, da je odgovorna oseba naročnika od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev in v sredini leta 2008 z dobaviteljem iz Francije sklenila pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Nadaljevanje preiskave glede provizij pri TEŠ 6
Nekdanjega direktorja TEŠ Rotnika so izpustili iz pridržanja