Franci Perčič je SDS med drugim tožil, ker ga je označila za zvestega vojščaka Udbe. Foto: BoBo
Franci Perčič je SDS med drugim tožil, ker ga je označila za zvestega vojščaka Udbe. Foto: BoBo

Nekdanji svetovalec predsednika republike Danila Türka Franci Perčič je SDS tožil zaradi dveh domnevno neresničnih in žaljivih zapisov, v katerih so mu poleg "udbovstva" očitali tudi povezanost z "velikim pokom" oz. afero Patria, sodelovanje pri aferi Depala vas in zavlačevanje v stečajnem postopku Elana. Okrožno sodišče mu je novembra lani prisodilo 4000 evrov odškodnine.

Po poročanju Dnevnika je višje sodišče nato sodbo delno razveljavilo in prvostopenjskemu naročilo, naj se glede očitkov o "zvestem vojščaku" konkretneje opredeli do stališča SDS-a, da gre za resnično trditev oziroma da je imela stranka utemeljen razlog verjeti v njeno resničnost.

SDS je Perčičevo "udbovstvo" sicer dokazovala s seznamom aktivnih sodelavcev SDV-ja, ki je bil objavljen na spletu (afera Udba.net z Dušanom Lajovcem) in v Lajovčevi knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo. Lajovic naj bi ga povzel z mikrofilma, ki ga je pridobil nekdo, ki je imel dostop do teh evidenc.

Perčič je na drugi strani trdil, da so mikrofilmi ponarejeni. Tako naj bi bila izobrazba predsednika stranke SDS-a Janeza Janše na tem mikrofilmu navedena kot diplomirani politolog, čeprav je bil ta naziv za obramboslovce na FDV-ju vpeljan šele leta 1999.

Avtentičnost mikrofilma ni preverljiva
Okrožno sodišče ponovno razsodilo, da SDS ni imel utemeljenega razloga verjeti v sporno izjavo. Omenjeni mikrofilm namreč ni arhivsko niti ne avtentično gradivo, šifrant posameznikov, ki so se znašli na seznamu domnevnih sodelavcev Udbe, pa ne uradno preverljiv.

Vse izdelke se da ponarediti; če se lahko ponareja denar, ni jasno, zakaj se ne bi dalo ponarediti (brisati, dodajati, ponarejati) podatkov, posnetih na mikrofilm, je med drugim zapisano v sodbi.

SDS pa mora poleg odškodnine na svoji spletni strani preklicati sporne navedbe iz zapisa Maske padajo, objavljenega oktobra 2008, da je Perčiča mogoče najti na seznamu partiji najbolj zvestih vojščakov iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe.