SDS je na prvostopenjskem sodišču izgubil pravdo s svetovalcem predsednika republike Francijem Perčičem. Foto: BoBo
SDS je na prvostopenjskem sodišču izgubil pravdo s svetovalcem predsednika republike Francijem Perčičem. Foto: BoBo

Po pisanju Dela in Dnevnika je okrožno sodišče v Ljubljani razsodilo, da mora SDS plačati 4.000 evrov odškodnine svetovalcu predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franciju Perčiču zaradi navedb v člankih Maske padajo in Perčičmeter, da je ta sodeloval z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) oziroma z Udbo.

Navedbe v omenjenih člankih so po mnenju sodišča neutemeljene in žaljive, SDS pa mora poleg odškodnine tudi na svoji spletni strani preklicati navedbe iz omenjenih člankov in objaviti tudi izrek sodbe. Sodba pa še ni pravnomočna.

Perčič naj bi bil zvest vojak Udbe
V spornih člankih, ki ju je SDS objavil na svoji spletni strani oktobra 2008 oziroma junija 2009, so Perčiča označili za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe" in ga povezali z "velikim pokom" pri aferi Patria, s sodelovanjem pri aferi Depala vas in z zavlačevanjem v stečajnem postopku Elana.

SDS je v omenjenih člankih očital predsedniku Danilu Türku tudi sporno kadrovanje in protestiral proti seznamu povabljenih na večerjo z angleško kraljico Elizabeto II. ob njenem obisku Slovenije.

Okrožno sodišče je v sodbi obrazložilo, da SDS ni zmogel dokazati, da so trditve resnične, sodišča pa tudi ni prepričal, da je imel vsaj utemeljen razlog verjeti, da so resnične. "Ne more pa tudi prepričati sodišča, da so predmetne žaljive obdolžitve tožnika konstruktivna kritika ravnanja predsednika države. Bodisi njegovega kadrovanja bodisi sestave seznama povabljencev na večerjo z angleško kraljico," je zapisano v sodbi.

Mikrofilm kot nezanesljiv dokaz
SDS je svoje navedbe, da je bil Perčič "zvest udbovski vojščak", opravičeval s podatki centralne aktivne evidence (CAE), ki so bili objavljeni na spletu (afera udba.net) in v knjigi Dušana Lajovica z naslovom Med svobodo in rdečo zvezdo, izvirajo pa z mikrofilma, s katerim - kot piše v sodbi - SDS tudi sam razpolaga.

Sodišče je v svoji obrazložitvi zapisalo, da mikrofilm s seznamom podatkov CAE nujno spada v Arhiv Republike Slovenije, kjer bi lahko tudi ustrezno preverili in ovrednotili verodostojnost podatkov. Šifrant posameznikov, ki so se znašli na seznamu, pa uradno ni preverljiv, zato je sodišče podvomilo o avtentičnosti dokaza.

Perčič ni povezan z Depalo vasjo in Patrio
Zaradi očitkov o vpletenosti v afero Depala vas je sodišče pregledalo sodno dokumentacijo o zadevi Depala vas in ugotovilo, da se Perčičevo ime nikjer ne pojavlja. Podobno je sodišče ugotovilo pri obtožbi o povezavi Perčiča z afero Patria. Za neutemeljene in žaljive pa so se izkazale tudi obtožbe glede stečaja Elana.

Obtoževanje Perčiča gmotno prizadelo SDS kot tudi njenega predsednika
Po poročanju Dela je moral SDS zaradi kršitve začasne odredbe, s katero mu je okrajno sodišče prepovedalo objavo spornih trditev o Perčiču, že plačati 65.000 evrov. Po treh odločbah informacijske pooblaščenke pa mora plačati za več kot 12.000 evrov glob, predsednik stranke Janez Janša kot uradna oseba pa 830 evrov. Sodišče je SDS tudi kaznovalo, ker v času objav njihova spletna stran ni bila registrirana v razvidu medijev, in sicer z 843 evri, Janši pa je bila izrečena kazen 333 evrov.